Organizatori okruglog stola vlasti i opozicije izjavom da će medijima “poslati snimak” početka sastanka narušili su slobodu izveštavanja i ponizili medije.

Današnja izjava organizatora sastanka vlasti i opozicije – Fonda za otvoreno društvo jasan je pokazatelj da sloboda medija u Srbiji ne postoji. Diskreditujući medije i njihov posao istinitog izveštavanja građana organizatori ovog skupa žele da od građana prikriju realno stanje izbornog procesa u državi.

Netačnim izjavama o tome šta se dešavalo na sastancima, Milan Antonijević iz Fonda za otvoreno društvo prekršio je pravila četam hausa, a zajedno sa izjavom da su “crni džipovi i bugarski vozovi mit” obmanuo je javnost Srbije.

Postavljamo pitanje da li je Fond za otvoreno društvo, koji organizuje sastanke vlasti i opozicije, zaista otvoren i da li postoje različiti aršini u njihovom tretiranju vlasti i opozicije.

Nakon ovakvih izjava organizatora ovog skupa, nedopuštanja medijima da slobodno izveštavaju o skupu, upućenog poziva organizatorima da sastanak otvore za javnost (na koji oni nisu odgovorili), dvostrukih aršina i diskreditovanja medija, svi naredni sastanci moraju biti potpuno otvoreni i transparentni.

Organizatori udaljavaju izborni proces i uvid u razgovore od građana čiji je interes ključan po ovom pitanju, čineći isto ono što je predsednik Aleksandar Vučić simbolično učinio postavljanjem zaštitne ograde oko predsedništva Srbije. Da li zatvorenim vratima na sastancima vlasti i opozicije organizatori tog skupa nekoga štite?

Zatvoreni sastanci bez prisustva medija i mogućnosti da građani čuju razgovore pokazatelj su da se građani udaljavaju kako izbornog procesa u kome oni aktivno učestvuju glasanjem, tako i od krucijalih demokratskih načela jer im je onemogućeno da se upoznaju sa stavovima onih koji bi trebalo da ih predstavljaju u budućnosti.

Okrugli sto bi trebalo da približi građanima razgovore između dve strane, u ovom slučaju vlasti i opozicije, da građani slušajući njihove stavove sami zaključe kakvo je stanje izbornog procesa, a da im sve to omoguće mediji koji bi trebalo da izveštavaju neometano. Prema tome, svaki takav sastanak mora biti potpuno otvoren za javnost.


Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.