“Na ovoj inspirativnoj fotografiji, nastaloj tih, sada već epskih dana borbe protiv diktature Slobodana Miloševića, svaki posmatrač će prvo uočiti jedno neverovatno zajedništvo.

“Svi kao jedan”, kao po komandi, kao na nekakvom zamišljenom sletu, odlučno i nepokolebljivo sedimo.

Jedinstveno.”

Istina je potpuno suprotna, naime, u stvarnom svetu, na ovoj fotografiji se nalazi barem 7 većih partija i 70 frakcija i pokreta i bila je prava društveno-socijalna umetnost naterati sve te rogove da upadnu u istu vreću.

Danas situacija, sa ove naše strane fronta, umnogome podseća na to vreme: desni neće sa levima, levi neće sa opozijom, polovina opozicije neće sa drugom polovinom, tviter zajednica truje i bljuje vatru, a fejsbuk vrvi od defetizma i samosažaljenja.

Dotle narod sedi i čeka da mu spas, valjda, padne sa neba. Međutim, ovo nije holivudski film koji je dovoljno pogledati jer znaš da će na kraju biti hepiend, već je ovo surov eksperiment, a protivnici su spremni da koriste sva raspoloživa sredstva.

Zdrav razum, slobodna misao i elementarna pravda jesu njihova tri najveća neprijatelja i svaki pojedinac koji se ovoga pridržava biće surovo kažnjen.

Odmazda kao da je već počela i poslednjih meseci svedočimo svakodnevnim prebijanjima, otkazima i pretnjama prema svima onima koji su se, na bilo koji način, suprotstavili ovom pogubnom režimu.

Nepisan, a ko zna, možda i napisan, plan vlastodržaca jeste da sve nas opterete raznoraznim prijavama, što za organizovanje protesta, što za ometanje javnog reda i mira, što za svaku upaljenu baklju, a od sinoć i za najobičnije duvanje u pištaljke i da se sa ulice sva naša borba preseli u sudnice, gde ćemo u kafkijanskim procesima zapravo dokazivati sopstvenu nevinost.

Do sada je pokretima, organizacijama i aktivistima napisano nekoliko stotina prijava, a zaprećene kazne, za svaku su od 10 do 150 hiljada dinara.

Kada krenu kažnjavanja, a krenuće vrlo brzo, biće skoro pa nemoguće skupiti toliku količinu novca i mnogi će biti u opasnosti od zatvorskih kazni ili, što je još gore, u opasnosti da im izvršitelji plene imovinu jer su, eto, dužni državi.

Kadija te tuži, kadija ti sudi. Kadija ti potom pleni stvari. Naprednjački perpetuum mobile koji će usisati svakoga od nas.

No, da se vratimo (ne)jedinstvu i kako ga postići: mi smatramo, apelujemo, pa ako hoćete i molimo sve političke aktere da se momentalno uozbilje.

Sada je čas da nađemo najmanji zajednički sadržalac, minimum zajedništva i međusobne saradnje i da odlučno krenemo u rušenje ovog zla koje će nas sve progutati.

Zaštita svih, ponavljamo, svih koji su ugroženi, bez razlike i bez “ali” i osmišljavanje daljih koraka jesu ti minimumi oko kojih moramo biti saglasni.

Umesto pregršt atomizovanih borbi hajde da poradimo na jednom širokom frontu, onom koji će biti dovoljno jak da postane nezaustavljiv.

Bliži se jesen koja će, osećaj nam govori, biti vrela i hajde da je dočekamo spremni. Sada je sve na nama, sami se moramo izboriti.

Jednom smo ih već pobedili, zašto ne bismo mogli i sada.

Čuvari/ke vatre

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.