Studenti #1od5miliona koji su 12 dana bili u blokadi Rektorata danas su u 8 i 30 časova predali ključeve posle uspešnih pregovora i garancija od strane rektorke Ivanke Popović.

Studenti #1od5miliona su zajedno sa svojim kolegama i profesorima stupili u blokadu Rektorata 13. septembra i posle uspešnih i konstruktivnih pregovora zajedno sa rektorkom Univerziteta u Beogradu stali u odbranu integriteta i autonomije Univerziteta.

Blokada studenata doprinela je hitnom rešavanju plagiranog doktorata ministra finansija Siniše Malog, rešavanje pitanja studenata koji su trebali da budu iseljeni iz studentskih domova i skraćenje nastavne godine zbog održavanja Evropskih Univerzitetskih igara.

Garancija koju je rektorka Popović dala studentima jeste da će pitanje plagijata Malog biti rešeno do 4. Novembra, a da će se studentima naći alternativan smeštaj tokom održavanja igara bez ikakvih naknadnih troškova. Nastavna godina krenuće normalno bez skraćivanja dok će se se studentima naredne godine dodatni ispitni rok.

Na zajedničkoj konferenciji za medije studenata i rektorke UB Ivanke Popović predstavnica studenata, Mila Jovanović, uručila je rektorki cvet čuvarkuću kako bi simbolično prikazali da je blokada bila način da se zaštiti autonomija i integritet Univerziteta kao institucije koju je označila sa velikim “I”.

“Danas je osvanuo sunčan dan za akademsku zajednicu jer je Univerzitet pokazao da je autonoman, pokazao je integritet i to da je jedina slobodna institucija u ovoj zemlji. Mi sada ponovo sa ponosom možemo da kažemo – ja sam student BU. Rekli smo da ćemo položiti ovaj ispit isto kao i rektorka. Trebalo je 12 dana, ali je položen”, naglasila je Jovanović.

Jovanović je na izjave o tome da su studenti zapravo politički aktivisti rekla da je jako bitno da mladi budu uključeni u politički život i ocenila da je važno da mladi ljudi budu politički osvešćeni, a ne samo nemi posmatrači.

Rektorka UB Ivanka Popović dala je svoje garancije vezane za teme pregovora i istakla da su i studenti i Rektorat na istoj strani, a to je očuvanje ugleda i integriteta Univerziteta kao institucije.

“Studenti su iskazali veliku čvrstoću u obezbeđivanju svojih zahteva, što im skidam kapu i ukazujem puno poštovanje. Zaista smo zajedno na istom zadatku, da čuvamo ugled našeg univerziteta i da pokažemo da mi sami, kao akademska zajednica, možemo sami da rešavamo svoje problemne, da nije potrebno da se drugi u taj posao mešaju”, istakla je Popović.

Studenti #1od5miliona su sa terase zgrade Rektorata skinuli transparent “Blokada u toku”, a umesto njega okačili drugi koji glasi “Ne damo rektorku”.

Studentkinja Mila Jovanović naglasila je da će studenti biti tu uz rektorku i zaštiti je od svih spoljnih pritisaka koji utiču na integritet i autonomiju Univerziteta u Beogradu.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.