Građanke i građani Subotice,

Pozivamo vas na treći protestni skup u petak 22.02. od 18h na platou ispred bioskopa Jadran. Građanima će se obratiti organizatori protesta, a ovog puta i Goran Šušljik, glumac, Petar Mitrić, filmski radnik i muzičar iz Subotice a na mađarskom jeziku obratiće se Arpad Černik, glumac Narodnog pozorišta. Nakon toga, pozivamo vas u protestnu šetnju i to izmenjenom trasom: Jadran – Đure Đakovića – Senćanski put do glavne autobuske stanice gde ćemo izraziti solidarnost sa vozačima – Evgenija Kumičića – Braće Radića – Trg Slobode.

Zahvaljujemo Vam se na hrabrosti i dostojanstvu sa kojim smo zajedno šetali kroz naš grad poslednja dva petka, izražavajući tako protest protiv trenutnog stanja u našem društvu i gradu. Takođe, zahvaljujemo se i MUP PU Subotica, na izvanrednoj saradnji i obavljenom poslu regulisanja saobraćaja tokom šetnje kao i očuvanja reda i mira koje je rezultiralo da tokom dve dosadašnje šetnje nije bilo ni najmanjeg incidenta. Uvereni smo da ćemo u interesu građana, dostojanstvenog izražavanja nezadovoljstva i očuvanja javnog reda i mira, nastaviti saradnju.

I ovog petka nastavljamo sa protestnom šetnjom, u želji da se fokusiramo i na lokalne teme i zatražimo odgovornost nadležnih za dva trenutno goruća problema:

Prvi se odnosi na javni prevoz u našem gradu. Naime, javni prevoznik – JP Suboticatrans tokom ove nedelje saobraća po redu vožnje za subotu, što je dovelo do kolapsa javnog prevoza čije posledice građani svakodnevno osećaju. Nadležni su (kroz volšeban spin) trenutno stanje objasnili nedostatkom vozača zbog epidemije gripa. Došli smo do saznanja da je u toku tihi štrajk vozača što zbog niskih primanja i neodgovarajućih uslova rada, te da se dešava masovni odlazak radnika u inostranstvo. Menadžerski posao u svim javnim preduzećima je funkcija koja iziskuje ozbiljne kapacitete izvršioca, znanje u upravljanju kriznim situcijama i strateško poslovno razmišljanje koje bi doprinelo razvoju funkcije i afirmaciji javnog saobraćaja, a ne njegovoj degradaciji. U pravno uređenim, a naročito moralno svesnim društvima, ponuđena ostavka direktora i njegovih nadređenih u gradskoj upravi – odavno bi već bila na stolu. Pozivamo rukovodstvo JP Subotica trans kao i nadležne u gradskoj upravi da preuzmu odgovornost za novonastalu situaciju i saopšte građanima istinu.

Druga lokalna tema, takođe je veoma važna za građane i tiče se aktivnosti JP Toplana Subotica. Naime, ovo javno preduzeće je 2017. ostvarilo neto dobitak od 126.357.000,00 dinara, da bi u novembru 2018. godine tražilo povećanje cene grejanja od 5,6 odsto za fiksni i za 7,09 odsto za varijabilni deo računa, što je od 1. decembra i stupilo na snagu. Ovo povećanje cene daljinskog grejanja je direktni udar na kućne budžete 10.000 subotičkih domaćinstava i uopšte nema ekonomske logike ukoliko je preduzeće ostvarilo dobit. Primera radi, Novosadska toplana je u identičnoj situaciji pozitivnog poslovanja smanjilo cene grejanja za 5 odsto. Sa druge strane državna revizorska institucija je utvrdila da je mimo zakona na povećanje zarada zaposlenih potrošeno 7,2 miliona dinara i da je deo dobitka vraćen u gradsku kasu. Pozivamo rukovodstvo JP Toplana Subotica da preuzme odgovornost i odgovori na pitanje zašto su cene grejanja u Subotici povećane? Takođe, smatramo da javna preduzeća treba da posluju prvenstveno u javnom interesu a ne u cilju ostvarivanja dobiti za gradsku kasu, a na uštrb građana.

Ne treba nam vođa ni partiokratija, već uređen, funkicionalan sistem po meri pojedinca i vladavina zakona!

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.