Gost Konferencije za novinare Udruženja #1od5miliona održanoj danas ispred Predsedništva bila je Maja Pavlović koja je najavila da štrajk glađu nastavlja ispred te institucije.

Maja Pavlović podsetila je na poštovanje zakona, vladavinu prava, ali i na svoje zahteve zbog kojih već treći put štajkuje glađu. Svoje izlaganje započela je rečima hvale studentima #1od5miliona i ženama iz Inicijative žena koje su uz nju 24 sata u ovoj borbi

Foto: Kristijan Balan

“Pre svega želim da se zahvalim ovim momcima i devojkama koji su razumeli koliko je važno da živimo u zemlji u kojoj funkcioniše vladavina prava i u kojoj su mediji slobodni. Želim da se zahvalim mojima sa Kanala 9, koji ga čuvaju dok se ne vratimo, to je prava kolegijalna solidarnost, da se zahvalim Inicijativi žena Srbije, koje su uz mene 24 sata, to je prava ženska solidarnost, mojim kolegama novinarima, koji već treći put stoje uz mene u ovoj borbi” kazala je Maja.

Podsećajući na sastanak sa predsednicom Vlade Anom Brnabić tokom drugog strajka glađu Pavlović je rekla da smatra da štrajk glađu nije “strašna ucena” kako je rekla Brnabić već jedini način da neko u situaciji u kakvoj je ona bude primećen.

“Već je 11. dan mog štrajka glađu i nas država još uvek ne vidi. Deset dana smo bili ispred REMa, ljudi, niko nije izašao ni da nas pozdravi, a ne da pita kako da nam pomogne” dodaje Pavlović.

Pavlović je na Konferenciji pozvala sve kolege da stanu u odbranu svoje struke, da kažu zajedno da neće da ćute dok ih gaze i ućutkuju pritiscima i spinovima.

“Pozivam i sve građane koji vide da nam izvšitelji stižu za 3 dana, a da postupci u kojima tražimo svoja prava traju godinama.”

Ona je objasnila da su se u prvom štrajku pre godinu dana, ministarstva oglasila nenadležnim, a da je u aprilu Premijerka rekla da je nemoćna.

“Ako je Predsednik Aleksandar Vučić, kako kaže i kako bi trebalo da bude, Predsedni svih građana, imaće sluha za moje zahteve.” zaključila je ona.

Još 2016. godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić javno je izjavio da će svakog četvrtka od 5 časova do 8 časova primati građane da porazgovara i vidi kako može da pomogne.

“Već 10 dana sam državi potpuno nevidljiva, zato sam danas došla najbliže moguće, odvde ispred Presedništva. Odmah posle ove konferencije Predaću i zvanično u Presedništvo moje zahteve” najavila je ona.

Foto: Kristijan Balan

Pavlović je potom citirala uvodni deo svog dopisa u kome, između ostalog, piše: “Dolazim da razgovaram i da budem saslušana, jer znam da sam u pravu i da je moja borba iskrena”.

” Od danas ostajem ovde ispred zgrade Predsedništva i štrajkujem glađu sve do ispunjenja zahteva.” naglasila je Pavlović čitajući iz svog dopisa Predsedniku.

Foto: Kristijan Balan

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.