Protest #1od5miliona održan je večeras u Kuršumliji, a slobodni građani su hrabro odgovorili na bojkotovanje plaćenih aktivista SNS (Srpske napredne stranke) koji su pokušali da spreče obraćanje govornika.

Na početku protesta se pojavila grupa od oko 15-ak ljudi, koji su pokušali da prekinu protest vikanjem i prekidanjem govornika.

Okupljeni građani im nisu dozvolili da prekinu protest. Jedan od organizatora protesta iz Kuršumlije rekao je da je reč o ljudima koji nisu iz tog grada i da su plaćeni i dovedeni da izazovu incident, a da im je „narod spontano odgovorio“.

Građanima su se obratili jedan od osnivača SzS Dragan Đilas, pravnik Nikola Jovanović i predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović.

Đilas je pozdravio okupljene građane rečima da je Kuršumlija grad koji je prvi uz Beograd krenuo u proteste koji su promenili Srbiju.

„Pitate me šta se promenilo u ova tri meseca koliko protestujemo? Sve se promenilo“, naveo je Đilas i dodao da ni u jednom mestu Aleksandar Vučić, koji je zbog masovnih građanskih protesta krenuo u izmišljenu kampanju „Budućnost Srbije“, više ne može da skupi ni hiljadu ljudi.

„Neće više ljudi da idu za Vučićem, shvatili su da nema tu budućnosti, da nema ideja, da sve što je obećao – slagao je“, poručio je Đilas.

Jovanović je pozdravio okupljene rečima da su „bili i ostali gvozdeni“, pravi potomci Gvozdenog puka.

„Gvozdeni ste zato što istrajavate uprkos ekonomskoj bedi, lošoj infrastrukturi, provokacijama sa druge strane administrativne linije, ali najviše zato što istrajavate uprkos nakaradnoj vlasti iz Beograda. Istrajavate jer ne želite da najgori odlučuju o vašoj sudbini“, poručio je Jovanović.

Veselinović je istakao da mu je velika čast što govori pred građanima Kuršumlije i pozvao ih da 13. aprila dođu u Beograd na veliki narodni protest da „zajedno najure lopovsku vlast“.

„Sve ćemo vratiti na svoje mesto. Radnici će živeti dostojanstveno, neće raditi za 25.000 dinara, već za minimum 350 evra kod svih onih koji dobijaju subvencije od države. Bićete obeštećeni vi borci koji ste ginuli pre 20 godina braneći našu državu, a danas isti oni koji su tada otimali stanove i novac, teraju ljude u rat“, poručio je Veselinović.

Protestna šetnja je protekla mirno, a incident na počtku protesta se tu i završio. Na kraju šetnje organizatori su pozvali na naredno okupljanje za nedelju dana.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.