Dvadeset i deveti protest #1od5miliona u Beogradu biće održan sutra, u subotu, 22. juna, a zbog letnjih vrućina, kao i prethodne nedelje, početak protesta zakazan je za 19 časova.

Protestna šetnja će se kretati od Terazijske česme, ulicom Kralja Milana do Londona, potom kroz Kneza Miloša i Takovsku do zgrade RTS-a odakle će se obratiti student i organizator protesta #1od5miliona Srđan Marković.

Kod Terazijske česme građanima će se obratiti portparolka Sindikata prosvetnih radnika “Nezavisnost” Vesna Vojvodić Mitrović i predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović, a jedan od organizatora protesta, student Martin Bežinarević govoriće o mladima i njihovoj poziciji i perspektivi u državi lažnih diploma.

Protest #1od5miliona biće posvećen problemima obrazovanja, koji u velikoj meri utiču na urušavanje moralnih vrednosti u društvu i iz kojih se bez dvoumljenja može uočiti nebriga vlasti o mladima.

Degradacija obrazovanog sistema u Srbiji započeta je na fakultetima sa ekspanzijom lažnih diploma i aferom plagiranih doktorata visokih državnih funkcionera, a sada se odražava i na osnovno obrazivanje, prodajom testova za malu maturu.

Nasilje koje ova vlast već godinama koristi kao legitiman mehanizam svog vladanja sada se može primetiti i u bahatosti i neodgovornosti nadležnog ministra, koji bi moralno, ali ne i formalno da podnese ostavku.

Nasilje nad istinom, nad ljudima, a sada i nad budućnošću ove zemlje – osnovcima, stvorilo je atmosferu cenzure i autocenzure u kojoj mediji ćute

Zbog toga ćemo ispred RTS-a rukovodstvu te medijske kuće ostaviti fotografije svih pretučenih građana i studenata, kao i fotografije uhapšenih mladih ljudi sa pitanjem zbog čega niko od njih nije gostovao na medijskom javnom servisu i govorio o pritiscima i nasilju koje su trpeli.

Od početka građanskih protesta #1od5miliona u Srbiji prošlo je više od šest meseci, a osim kratkih reportaža sa protesta, niko od predstavnika protesta, niti pretučenih i uhapšenih nije imao priliku da izjavu da za javni servis koji plaćaju svi građani Srbije.

Vidimo u subotu od 19 časova kod Terazijske česme!

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.