Izveštaj Evropske Komisije za Srbiju za 2019. godinu prikazan na oko 120 strana radnog dokumenta pokazuje ozbiljno skretanje Srbije sa evropskog puta, kao i zabrinutost komesara EU.

Već se u uvodu ovog dokumenta tvrdi da Republici Srbiji nedostaje transparentna međustranačka debata, navodeći odsustvo pojedinih opozicionih partija iz parlamenta.

Ovo, sa druge strane, ukazuje na ozbiljno remećenje ustavne odredbe o kontroli izvršne vlasti od strane parlamenta, čime se gubi legitimitet.

Komisija u uvodu takođe govori o načelno mirnim sedmičnim protestima koji se događaju, kako u Beogradu, tako i širom Srbije.

Komisija pominje i povod protesta, napad na jednog od opozicionih lidera, kao i osnovne zahteve protesta #1od5miliona – slobodni mediji i pošteni izbori, za koje Komisija smatra da što pre moraju biti ostvareni.

Neslobodni mediji, nepostojanje dijaloga i zdrave parlamentarne debate, koje su mesto našle već u samom uvodu radnog dokumenta Komisije govori, kako i EU kaže, jedino o zabrinutosti za naš sistem:

“Osnovna prava postoje, ali u praksi nisu ostvarena”.

Komisija posebno navodi pravo na slobodno izražavanje, za koje smatra da je mnogima u Srbiji uskraćeno, a jedno je od osnovnih Evropskih vrednosti, kao i osnovne vrednosti ljudske tekovine.

Tek na trećem i četvrtom mestu Komisija navodi ekonomski napredak, koji je limitiran.

Izveštaj govori da upravo ono što sprečava Srbiju na putu ka EU jesu nedostatak dijaloga u društvu, netransparentan parlament, najavljen bojkot izbora opozicionih partija jer nema poštenih izbora, nema slobodnih medija i nema osnovnog ljudskog prava na izražavanje.

Na ozbiljne kritike urušenog demokratskog sistema premijerka Republike Srbije izjavljuje da su ocene Evropske Komisije zanimljive, i da je iste zabavljuju.

Sa druge strane, stručnjaci su ozbiljno zabrinuti za dalji razvoj Srbije i konsolidacije demokratije, koja se u ovakvim uslovima ne može sprovesti.

Izveštaj Evropske Komisije je jasna pobeda protesta, ali isto kao i izveštaji Fridom hausa i Reportera bez granica potvrda onoga zbog čega smo na ulicama poslednjih šest mesci.

Pored Izveštaja Evropske komisije, od stručne komisije formirane na incijativu protesta #1od5miliona, dobili smo i detaljan izveštaj stanja u zemlji po ovim pitanjima, ali i jasne preporuke kako da počnemo da rešavamo probleme navedene u ovim izveštajima.

Na nama je sada da nastavimo sa pritiskom, a od vlasti da konačno posluša građane na ulicama i nezavisne insitucije, ili da još jednom potvrdi da je jedina stvar za koju se oni bore zloupotreba države i institucija, lična korist i diktatura jednog čoveka.

I zato vidimo se u subotu od 18 časova ispred Terazijske česme.

U prilogu možete naći izveštaj Evropske Komisije za Srbiju 2019.Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.