Juče u 13h studenti #1od5miliona su sa svojim kolegama, profesorima i javnim ličnostima započeli blokadu Rektorata Univerziteta u Beogradu.

Osnovnih zahtevi studenata u blokadi je da rektorka Ivanka Popović na javnom medijskom servisu Radio Televizije Srbije zatraži od predsednice Vlade Ane Brnabić razrešenje dužnosti ministra finansija Sinišu Malog.

Ministar finansija direktno odlučuje o budžetu za Univerzitet, prema tome odluka o njegovom plagiranom doktoratu ne može biti doneta bez sukoba interesa dok je Mali na toj funkciji.

Još jedan zahtev studenata jeste da im se ne remeti nastavna godina zbog održavanja Univerzijade.

Univerzitetske sportske igre održavaju se sledeće godine u našoj zemlji, što će uticati na smanjenje smesetra sa 15 na 13 radnih nedelja , ali i skraćenja ispitnih rokova.

Tokom jučerašnjeg dana grupa koja se predstavila kao Nezavisna studentska organizacija pokušala je da spreči blokadu studenata nasilnim putem verbalnim i fizičkim napadima.

Među „studentima“ našla su se i starija lica koja su sama izjavila da su poslata od strane stranke Aleksandra Vučića.

Ulaz u Rektorat blokirali su batinaši Srpske desnice i Srpske napredne stranke. Nakon što su dobili instrukcije, simpatizeri SNSa su napustili Rektorat.

Studenti su zaključani u zgradi Rektorata proveli noć. Zabranom ulaska i izlaska u rektorat studentima je narušeno osnovno ljudsko pravo – sloboda kretanja, samim tim narušena je autonomija Univerziteta.

 Od učesnika blokade je traženo da pri izlasku iz Rektorata upišu svoje ime na spisak kako bi ih čuvar identifikovao prilikom ponovnog ulaza. Ovaj zahtev je odbijen, jer pruža mogućnost zloupotrebe i targetiranja.

Pozivamo sve studente, profesore, naučne radnike i sve građane da dođu, podrže i zaštite studente.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.