48. protest #1od5miliona održan je večeras u Beogradu, a građani su u čast bombardovanoj zgradi Generalštaba kao i svim poginulima u ratu otpevali pesmu “Samo da rata ne bude!”.


Protest #1od5miliona u Beogradu održan je po 48. put i bio je posvećen zagađenju kako vazduha tako i kulture, a ispred bombardovane zgrade Generalštaba građani su zajedno pevali pesmu “Samo da rata ne bude” zbog bombi koje su završile na ratištima širom sveta i mogućnosti da se te bombe vrate.

Foto: Kristijan Balan

Okupljenima na Platou ispred zgrade Filozofskog fakulteta obratili su se aktivistkinja koja se bori za osnovno pravo na život sebe i svojih sugrađana u Boru Irena Živković  i student i jedan od organizatora protesta #1od5miliona Moma Kovačević.

Borani biraju hoće li im deca biti sita ili zdrava!

Irena Živković se prvo zahvalila Beogradu i građanima koji su u toku leta održili vatru protesta nazvaši ih “herojima Srbije”.

“Poslednjih mesec nada u Boru se borim za zdravlje naše dece, a zbog toga sam od strane lokalnih vlasti nazvana ekstremistom, fašistom i ološem.

Moji sugrađani nisu nasilnici!”, rekla je Živković.

Foto: Kristijan Balan

Ona je pomenula da su Borani potpisali peticiju da u njihovo ime podnese krivične prijave protiv zvaničnika koji su odgovorni za ogromno zagađenje u gradu Boru ali je dodala da se svi oni ne boje tih prijava već baš građana na ulici.

“Pozivam celu Srbiju da dođete 15. novembra u Bor da nam pomogete. Moji sugrađani danas biraju hoće li im deca biti sita ili zdrava.”¸ apelovala je Živković.

Ona je iznela podatak da je u avgustu mesecu količina arsena u vazduhu u Boru bila 200 puta više od dozvoljenog, a da je direktorki sekretarijata ministarstva zdravlja i životne sredine bilo zabranjeno da razgovara sa građanima.

“Ovde sam da sa ovog mesta obećam, da kada dođe do toga, neće samo otići, ovo nije samo zagađenje nego zločin. Odgovaraće po krivičnom zakoniku Republike Srbije!”, naglasila je Živković.

Ona je na protest najavila prijave protiv svih zagađivača zajedno sa gradonačelnikom Bora kao i protiv ministra Trivana koji, kako ona kaže, radi u korist investitora, a ne građana Srbije.

Poruka dekanu FON-a: Siniša Mali je plagijator!

Student i jedan od organizatora protesta #1od5miliona u Beogradu Moma Kovačević obratio se građanima u svojstvu studenta Fakulteta organizacionih nauka.

Foto: Kristijan Balan

“U ponedeljak je NNV FON-a izreklo javnu osudu Siniši Malom. Kad su zahtevali da se proglasi plagijatom, dekan Milija Suknović je ignorisao te zahteve.

Ipak, na kraju su profesori izvršili pritisak da se Siniša Mali javno osudi, što je podržalo 83 nastavnika.” , napomenuo je on i dodao da je Mali iste večeri na televiziji sa nacionalnom frekvencijom rekao da je zaključak da njegov rad definitivno nije plagijat, “to je laž” naglasio je Kovačević.

On je naglasio da je potez nastavnika na FON-u dokaz da se ljudi oslobađaju straha i dodao da je to baš ono čega se vladari strahom najviše i plaše.

“To je dokaz da naših 11 meseci na ulici nisu uzalud! Neće vam proći!

Zbog toga ignorišemo vaše pokušaje da nas zastrašite, odbijamo vaše pokušaje da nas kupite i bojkotujemo vaše pokušaje da nam prodate cirkus kao demokratske izbore!”, rekao je Kovačević.

Protestna kolona se potom uputila ka zgradi vlade preko Terazija i ispred zgrade Generalštaba građani su pevali pesmu “Samo da rata ne bude!”.

Vučićev potpis jeste bombardovani Generalštab!

Jedna od organizatorki protesta #1od5miliona i studentkinja Tea Vukidan pozvala je građane da zajedno sa njom otpevaju pesmu.

“Meni je zapao možda najteži zadatak danas i ja se izvinjavam unapred ako mi glas u nekom trenutku zadrhti. Zbog jednog čoveka na ulici smo već 11 meseci.

Taj čovek zove se Aleksandar Vučić.”, započela je svoje obraćanje Vukadin.

Foto: Kristijan Balan

Ona je objasnila da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sedeo u vladi zbog koje su nas bombardovali 1999. godine i rekla da se sa njene desne strane nalazi njegov potpis u obliku ruševina zgrade Generalštaba.

“Marinika Tepić narodna poslanica pokrenula je temu od koje se koža ježi i krv u venama ključa. Aleksandre Vučiću da li će nas neko ponovo bombardovati zbog tvoje vlade?

Da li čekamo kada će neko zbog tvojih granata koje padaju na drugu decu neke druge granate bacati i na naše glave?

Da li nas ponovo uvlačiš u ratove? Čoveče da li si ti normalan?”, rekla je Vukadin.

Ona je potom sišla sa kamiona i pridružila se građanima u masi.

Foto: Kristijan Balan

“Sada stojim sa vama, na asflatu po kome smo šetali 90′ ne želići da bude rata, a posle protiv bombardovanja. Nosili smo mete na svojim leđama. Ne želim to.više, dosta je bilo ratova.

Pozivam vas da otpevamo pesmu koju smo pustili i pošaljemo snažnu poruku u svet “samo da rata ne bude””, rekla je Vukadin i zajedno sa svim građanima na ulici počela da peva.

Stari Savski most je simbol svega što SNS nije!

Protestna kolona se potom uputila ka starom Savskom mostu, preko Savskog Trga odakle se građanima obratio student i jedan od organizatora protesta #1od5miliona Miodrag Simović i objasnio da je značaj samog mosta taj što je jedini most koji je preživeo povlačenje nacista nakon drugog svetskog rata.

Foto: Nemanja Ristić

“Učitelj Miladin Zarić koji je šetao kejom video je da nacisti miniraju most, te je samoinicijativno presekao žice i na taj način spasao most!”, objasnio je Simović.

On je napomenuo da most predstavlja problem Srpskoj naprednoj stranci zato što baš on predstavlja simbol i podsetnik svega što oni nisu bili u stanju da urade.

Nakon toga studenti #1od5miliona su spustili sa mosta transparent “#BOJKOT – #1od5miliona” ispraćen bakljadom dužinom celog mosta.

Na samom protestu #1od5miliona prikupljani su potpisi za peticiju oslobađanja uzbunjivača iz “Krušika” Aleksandra Obradovića iz kućnog pritvora.

Foto: Kristijan Balan

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.