40. protest #1od5miliona u Beogradu održan je večeras, a organizatori protesta su vrata RTS-a obojili u pink.

Protest #1od5miliona održan večeras počeo je sa Platoa Filozofskog fakulteta odakle je prvobitno počeo, a morao da se pomeri zbog “rekonstrukcije” Trga Republike od strane večitog zamenika Gorana Vesića.

Sa Platoa su se građanima obratili studenti iz udruženja #1od5miliona Valentina Reković i Srđan Marković.

Reković se osvrnula na prethodni sastanak sa Rektorkom Beogradskog Univerziteta Ivankom Popović napomenuvši da Rektorat treba da bude otpor totalitarizmu i da neguje demokratiju dok on zapravo siluje istinu i vrši nasilje nad istom.

“Imali ste devet meseci protesta da, kao krovna institucija visokog obrazvanja, izađete i kažete da u ovoj državi nešto nije normalno. Nemate hrabrosti da kažete da je ministar finansija Siniša Mali plagijator.”, rekla je ona.

Reković je pozvala Rektorat da se izjasni da je ministar Mali plagijator i stoga pozvati na njegovu ostavku kako bi smanjili negative uticaj na društvo i akademsku zajednicu koju je Mali prouzrokovao.

“Koliko znam, ministarstvo finansija određjuje budžet, pa i ovoj zgradi ovde . Lažni doktor nauka vam određjuje budžet. Da li su vam plate vrednije od istine, dostojanstva i časno zarađenih diploma vekovima unazad. Ne sme to bre!”, naglasila je ona.

Marković je napomenuo da već 9 meseci organizatore protesta slikaju, prate i šalju batinaše na ispred njihovih kuća.

“Ne slikaju oni nas za kalendar da bi nas uramili, slikaju jer menjaju naše biografije i slike profila kao sličice, pa onda preko noći izgori par automobile u Lazarevcu. Svakome to može da se desi od nas koji smo se popeli na nekom od kamiona u Srbiji tokom protesta.”, rekao je on.

On je naglasio da je narod na ulici već 9 meseci i da je traženo samo poštovanje zakona i ispunjenje 42 tačke i 6 preporuka, ali da vlast nije sposobna da to uradi.

“Muka nam je više laži od vaših obmana, spinova, reketiranja kroz javna preduzeća, mučno nam je da gledamo šta ste napravili od ove zemlje.”, rekao je Marković.

On je naglasio da je zato bojkot jedina opcija: “Bojkot nenormalnog, jer hoćemo normalno da živimo”.

Protestna šetnja se potom uputila sa Platoa Svetogorskom ulicom do zgrade Radio Televizije Srbije gde su organizatori protesta cela ulazna vrata zgrade okrečili u pink boju kako bi nagovestili da su televizije Pink i RTS jedno te isto – PR služba Aleksandra Vučića.

Studenti iz udruženja #1od5miliona su četkama i farbom roze boje okrečili cela ulazna vrata RTS-a kao i table na kojima stoji znak Radio Televizije Srbije, aludirajući na to da više ne postoji nikakva razlika između Javnog medijskog servisa i privatne televizije Pink.

Dok su organizatori protesta #1od5miliona krečili ulaz u zgradu RTS-a, student Miodrag Simović je napomenuo da je RTS nekada imao slavnu tradiciju ali da to više nije slučaj.

“Danas RTS više liči na stranačko glasilo. Danas je RTS – SNS! RTS više liči na jednu drugu televiziju stoga ćemo ga zato okrečiti u roze boju!”, naglasio je on.

On je napomenuo da postoje još uvek časni ljudi u RTS-u ali da postoje problemi sa uređivačkom politikom, potom je pozvao sve časne novinare u RTS da bojkotuju tu uređivačku politiku kao što će i narod bojkotovati izbore.

U toku protestne šetnje primećena su starija lica koja su podstakla grupu mladih da građane koji su mirno šetali gađaju kamenicama i jajima.

Niko nije bio povređen ali ovim putem upozoravmo na provokacije i napade koji se uprkos svemu nastavljaju, a koji mogu dovesti do ozbiljnih fizičkih posledica.

Foto: Kristijan Balan, Krsta Tomković

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.