Protest #1od5miliona održan sinoć na Terazijskoj česmi imao je jasnu poruku da građani više ne žele da žive u duboko podeljenom društvu i državi u kojoj većina zvaničnika ima plagirane doktorate i lažne diplome.

Okupljenima su se na početku protestne šetnje obratili profesor Filozofskog fakulteta Oliver Toškovć, glumac Branislav Lečić i jedan od organizatora protesta #1od5miliona student Miodrag Simović.

Oliver Toškovic svoje obraćanje započeo je pitanjem “Da li možete da zamislite državu koja pokušava da vam kontroliše svakodnevni život?”

Foto: Kristijan Balan

“Predsednik je napisao pismo u kom je rekao da prezire nas, da prezire akademske građane.

Nazvao nas je lažnom elitom. Pored toga što aktivno pokušava da nas podeli, on je u svom pismu moje prijatelje nazvao krezubima.

Citiraću Hladno pivo:
‘Ništa nije sveto, sve je bruto i neto. Sve je zabava. ‘

Ostaje nam samo pobuna. ”

“Moramo zaštiti instituciju predsednika od Aleksandra Vučića” zaključio je Tošković.

Jedan od organizatora protesta Miodrag Simović podsetio je okupljene i na “slučaj od ranije Jorgovanke Tabaković” i na njenu lažnu diplomu.

Foto: Kristijan Balan

Simović je upitao “Da li nam takva osoba kroji ekonomiju i životni standrad?”

“Nasilje se sprovodi nad znanjem, građnima, institucijama, državom, mi živimo u okupaciji.

Naše pravo da znamo sve je uzurpirano od jednog sistema, ali to čak nije ni sistem.

Nasilje nad prirodnim dobrima, Košutnjak se seče, a država stoji iza toga” dodao je Simović.

Lečić je podsetio na “vatru koja bukti” uprkos letu i osvrnuo se na autorski tekst Aleksandra Vučića “Elita i plebs”.

Foto: Kristijan Balan

“Danas u svetu svaka vrsta podele u narodu koja za sebe smatra modernim i demokratskim se smatra za prošlost.

Aleksandre Vučiću, ta podela ti neće proći! Ako se neko zaista brine za opšte dobro, to onda mora i da radi. Elita je svaki radnik bilo gde.”

“Ovo je častan narod, koji se dosta borio za svoju slobodu. Ovo je narod koji pobeđuje u svim okolonostima.

Ovo je narod kao što je Novak Đoković” zaključio je Lečić

Na samom kraju protesta, ispred zgrade Rektorata, obratila se jedna od organizatorki protesta #1od5miliona Valentina Reković koja je građane pozvala da pokucaju na vrata Rektorata kako bi probudili tu instituciju da radi svoj posao odgovorno i objektivno.

“Rektorat bi trebalo da bude krov visokog obrazovanja u Srbiji i da se ponaša odgovorno. Studenti su juče posetili ovu zgradu i pokazali joj sta znači biti odgovoran.”, rekla je Reković.

Ona je podsetila građane da su prethodnog dana studenti #1od5miliona organizovali blokadu upozorenja sa zahtevima da se ministar finansija Siniša Mali i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razreše dužnosti kao i da se 66 spornih budžetnih mesta na Filozofskom fakultetu reše.

Ona je naglasila da je rok za ispunjenje zahteva septembar, a da je 66 spornih budžetnih mesta rešeno po ulasku studenata u Rektorat.

Reković je pozvala građane na narednu šetnju kada će se obeležiti sedam godina od terora i nasilja vlasti Aleksandar Vučića

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.