Konferencija za medije studenata iz udruženja #1od5miliona održana je danas ispred Sava Centra na kojoj su članovi udruženja najavili da će uputiti zahtev za pristup informacijama od javnog značaja Univerzitetu Megatrend i zatražiti na uvid ocene i diplomu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Studenti su najpre ušli u prostorije Sava Centra sa ciljem da utvrde gde se tačno održavaju predavanja koja je, kako sam kaže, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović slušao upravo na tom mestu, i da provere da li je tu postojao fakultet koji je Stefanović studirao.

“Tražili smo dekana univerziteta Megatrend Internacional, ali su nam rekli da ne postoji ni jedan fakultet u Sava Centru”, rekao je jedan od organizatora protesta #1od5miliona Miodrag Simović.

On je dodao da su pripadnici obezbeđenja rekli da nisu upoznati sa time da su bilo kakva predavanja održavana u prostorijama Sava Centra.

Simović je istakao da će se sledeća protestna šetnja pod nazivom “Pokaži nam diplomu Nebojša” kretati do Rektorata zbog očiglednog narušavanja ugleda akademske zajednice i upozorio na uništavanje Studentskog trga kao simbola visokog obrazovanja.

On je od ministra Stefanovića zatražio uvid u njegove ocene i diplomu, u suprotno, kako je naveo, sve ovo jeste “jedna velika obmana”.

Jedna od organizatorki protesta #1od5miliona
Valentina Reković istakla je da pored dokaza o falsifikovanju diplome ministra Stefanovića predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić negiraju tvrdnje o lažnoj diplomi ministra i sklanjaju fokus sa tog problema.

Ona je rekla da će studenti tražiti uvid u diplomu, ali i ocene ministra Stefanovića kao informacije od javnog značaja i da će se obratiti i Kancelariji poverenika za pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, ukoliko Megatrend ne dostavi informacije u zakonskom roku.

“Oni su spremni da plaćaju enormne kazne kako bi informacije važne za javnost ostale nepoznate građanima i to iz budžeta Republike Srbije, naročito ako te informacije štete vlasti,” istakla je Reković.

Reković je došla i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoia kao krovna institucija visokog obrazovanja u Srbiji dužno da reaguje povodom navoda o falsikovanoj diplomi ministra Stefanovića

“Ministarstvo prosvete mora da zaštiti i odbrani čitavu akademsku zajednicu u Srbiji i na taj način će odbraniti sve ljude koji su pošteno stekli ili će tek steći svoje diplome što na privatnim što na državnim univerzitetima”, kazala je ona.

Na pitanje novinara da li bi #1od5miliona zadovoljilo da ministar objavi diplomu i ocene, Reković je odgovorila da je ministar već mogao da pokaže diplomu i ocene da je završio fakultet, ali to nije učinio, što ukazuje da su navodi o falsifikatu tačni.

Reković je, govoreći o kritikovanju vlasti ali i građanskom aktivizmu kazala da je predsednik u autorskom tekstu za Politiku pod nazivom “Elita i plebs” duboko polarizovao društvo i dao do znanja da ukoliko ste kritički orijentisani i u javnost iznosite svoje stavove, da ćete biti okarakterisani kao “samoproklamovana elita”.

Podsećamo, za vreme trajanja protesta #1od5miliona studneti su više puta isticali problem lažnih diploma mnogih zvaničnika, te su u maju mesecu uputili zahtev Rektoratu povodom plagiranog doktorata ministra finansija Siniše Malog.

Foto: Kristijan Balan

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.