Osuđujemo napad na aktivistkinju Kseniju Radovanivić iz inicijative “Ne davimo Beograd” koji se dogodio 8. marta, dok je sa kolegama pruzimala BeFem nagradu za doprinos feminizmu.

Ovaj napad je samo još jedan u nizu napada na žene i ljude sa drugačijim mišljenjem u zemlji koja je duboko ogrezla u nasilju.

Tim pre što se napad dogodio na dan kada se širom sveta obeležava praznik žena, koji nosi simboliku borbe za ženska prava, rodnu ravnopravnost i jednak tretman u društvu, pokazatelj je da živimo u zemlji u kojoj su sve marginalizovane grupe, pa i žene, mete konstantnih napada, bili oni fizički ili verbalni.

U državi u kojoj svaka treća žena trpi fizičko nasilje, a svaka peta je žrtva psihičkog zlostavljanja, eklatantan je primer rastuće atmosfere mizoginije upravo napad na ženu koja je na svom primeru pokazala da se za prava žena treba i mora boriti svaki dan.

Prošle godine u Srbiji je ubijeno 30 žena, od čega je čak 28 žena bilo žrtva svojih partnera. Koliko je potrebno ovakvih događaja da bi država i njene institucije reagovale i primetile nasilje nad ženama kao problem koji postoji u našem društvu?

Od državnih organa zahtevamo da u najskorijem roku nađu i kazne počinioce napada na Radovanović. Puna podrška Kseniji u borbi za pravednije i solidarnije društvo.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.