Večeras je u centru Beograda, nakon završenog trinaestog protesta #1od5miliona, policija legitimisala jednu od učesnica protesta zbog lepljenja nalepnica na stub zgrade Gradske uprave, a potom pokušala da uvuče u “maricu” jednu od organizatorki protesta Jelenu Anasonović.

Nakon završetka protesta, građani su se mirno razilazili kućama, a većina je, noseći nalepnice na kojima su bile odštampane laži predsednika Aleksandra Vučića, nastavila da ih lepi duž ulica kojima su prolazili.

Jednu učesnicu protesta, koja je u grupi lepila nalepnice na bandere i stub Gradske uprave u pravcu od Narodne skupštine ka Terazijema, legitimisala je policija, a okupljeni građani među kojima je bila i Anasonović su zbog toga reagovali, zahtevajući od pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova da ih sve legitimišu jer su lepili nalepnice.

Kada je policija odbila da nakon legitimisanja vrati dokumenta učesnici protesta, okupljeni su upitali pripadnike policije da li postoje dvostruki aršini po kojima postupaju i da li će onda hapsiti sve ljude koji su lepili nalepnice tokom večerašnjeg protesta, na kome su oblepljene “Ulice laži Aleksandra Vučića”.

“Da li je policija poslata da sada celim gradom legitimiše ljude, bilo da su lepili nalepnici ili ne? Znamo da je ovaj režim premazao nekom mašću Terazijski tunel da građani ne bi mogli da lepe nalepnice na kojima se vide Vučićeve laži”, kazala je Anasonović.

Kada su se svi okupljeni pobunili i nastavili da lepe nalepnice i zahtevaju od prisutne policije da ih sve legitimišu, pripadnici MUP-a pozvali su pojačanje, a nakon par minuta ispred Skupštine grada stigla je i “marica” sa još dvedsetak policajaca.

I dalje ne vraćajući dokumenta legitimisanoj devojci, a bez odgovora na pitanje okupljenih građana da li će legitimisati sve ljude koji su lepili nalepnice, građani su nastavili sa lepljenjem, a Anasonović je jednu zalepila i na “maricu”, nakon čega ju je policajac zgrabio za nadlakticu i odvukao prema vozilu, uz insinuacije da želi da pobegne od legitimisanja.

Od uvođenju u maricu delilo ih je svega par trenutaka, ali se policajac nakon uzimanja dokumenata Jeleni Anasonović sklonio u stranu, što zbog prisustva velikog broja građana, što zbog televizijske ekipe N1 koja je slučajno naišla, te su im na posletku vraćena dokumenta, a policija se udaljila.

Nedaleko odatle građani su lepili nalepnice u prolazu gde se nalazi režimski list Informer, nakon čega ih policija zaustavila dok su se kretali u pravcu Terazija. Posle razilaženja građana, ispred Informera pristigle su čak tri policijske patrole, koje su zatim uzimale otiske prstiju sa nalepnica.

Postavljamo pitanje, dokle će ova vlast huškati policajce da maltretira sopstveni narod?I da li bi Anasonović, legitimisana devojka i ostali prisutni bili uhapšeni i strpani u “maricu”, da u blizini nije bilo više okupljenih građana, kao i upaljene televizijske kamere?

Ako su to dvostruki aršini koji se reflektuju sa vrha aktuelnog režima, onda zahtevamo da ova vlast ispuni naš zahtev i smeni ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića, jer policija ne sme raditi u strahu od odmazde vladjućeg režima.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.