#1od5miliona osuđuje svaku vrstu napada na osnovu rodne ravnopravnosti ili profesionalnog angažmana od strane vlasti jer svakodnevni napadi na medijske kuće, novinare i žene jesu jasan pokazatelj nasilja u društvu i atmosfere zastrašivanja koja se sistemski kreira.


Da je za vreme vlasti predsednika Aleksandra Vučića postalo normalno napadati novinare koji rade svoj posao na drugačiji način od onih koji su zaposleni u medijima naklonjenim režimu, pokazuje i primer narodnog poslanika Vojislava Šešelja, predsednika Srpske radikalne stranke.

Komentarom koji je uputio novinarki lista Danas Snežani Čongradin da je „ružna kao mungos“, on je direktno diskreditovao pojedinca samo zato što je žena.

I vređanje jednog narodnog poslanika, koji je uzgred i osuđeni ratni zločinac, tu ne staje, te Šešelj poručuje da bi, da je već na vlasti, „znao da se obračuna sa takvima” i da je primer najcrnjeg u društvu urpavo novinarka Danasa, za koju je kazao da bi takve poput nje poslao na 20 godina robije, zbog teksta Čongradinove o Srebrenici u Danasu.

Narodni poslanik Aleksandar Marković, član Srpske napredne stranke (SNS), na početku sednice Skupštine Srbije juče je optužio list Danas da je otišao najdalje u histeriji protiv svih onih koji ne dele njihove stavove i da vodi kampanju protiv neistomišljenika, samo zato što novinari tog lista rade svoj posao i ponašaju se profesionalno.

Povod za Markovićeve optužbe bio je tekst „Vučićeva opasna orgija radikalskog populizma“, reakcija na autorski tekst predsednika u Politici u kome je nastavio sa podelom građana i vređanje pojedinaca.

Narodni poslanici nisu usamljeni u ovakvom ponašanju. Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović, koji je po struci ginekolog, često prelazi granice elementarne pristojnosti i putem otvorenih pisama koja plasira u javnost putem lokalnih medija lojalnih SNS-u vređa i diskredituje novinarku i urednici portala Kolubarske.rs Dariju Ranković, koristeći, između ostalog, za nju termine kao što su bolesna, isfrustrirana, nepismena i druge pogrdne komentare.

Gvozdenović vodi mizoginu hajku usmerenu prema Ranković u prethodne tri godine, u nameri da je diskredituje i omalovaži, te se u njegovim javnim nastupima mogu čuti i seksistički komentarri poput „Žao mi je što ne mogu da joj pomognem, ali ne lečim matore nerotkinje“.

I sve to zbog njenog ukazivanja na prisutne probleme i los rad lokalne vlasti.

Ujedno, čovek blizak Gvozdenoviću, Zoran Majdak, koji prema navodima Lokalnog fronta u Valjevu stoji iza mreže fantomskih medija, razlog je zbog kojeg Ljubomir Radović, aktivista Fronta trpi učestale napade putem lokalnih medija naklonjenjenih režimu, koji su po matrici republičkih medija pokrenuli kampanju blaćenja.

Nedavno otvoreno pismo žena iz javnog života zbog tvrdnji da ih profesor Fakulteta za medije i komunikaciju Zoran Ćirjaković vređa i proganja, kako lično, tako i na društvenim mrežama, ali i nedostatak reakcija od strane vlasti, osim predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović, koja je osudila takvo ponašanje, dok je predsednica Skupštine Maja Gojković stala u odbranu Ćirjakovića, takođe pokazuju rašireni karakter nipodaštavanja žena i stvaranja atmosfere sveprisutnog nasilja u našem društvu.

Podsećamo, novinarke Jovana Gligorijević i Snežana Čongradin, viša naučna saradnica Adriana Zaharijević, aktivistkinje Jelena Lalatović i Isidora Petrović i profesorka Filozofskog fakulteta Dubravka Stojanović, pre više od nedelju dana u pismu su se obratile javnosti sa delom dokaza o proganjanju koje trpe već godinama uz navode da su se obratile i Tužilaštvu za viskotehnološkii kriminal, ali da o tome nikada nije reagovao.

Smatramo da ovakve pojave imaju dugoročne posledice na funkcionisanje celokupnih odnosa rodne ravnopravnosti u našem društvu i da ne smemo da zaboravimo da živimo u Srbiji, zemlji u kojoj je samo u prošloj godini ubijeno 30 žena, prema navodima Mreže žena protiv nasilja.

Želimo da ovom prilikom uputimo apel SNS-u i predsedniku Vučiću, da umesto što preko svojih poslanika vode rat protiv novinara koji ne rade za medije u službi režima i drugih političkih neistomišljenika, profesora i pojedinaca, bilo bi poželjno da se usresrede na smanjenje tenzija u društvu i ispunjenje zahteva protesta #1od5miliona jer je to u interesu svih građana.

Foto: Kristijan Balan

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.