Na četvrtom protestu #1od5miliona u Vršcu okupio se do sada najveći broj ljudi, njih oko 400. Protest je održan u centru grada, na Trgu pobede.

Okupljenima se prvo u ime organizatora obratila Danijela Marić koja je poručila da vlast nikada nije bila gora u Srbiji i da će zbog toga narod šetnjom izbrisati Vučića.

Zatim se obratio pisac Gojko Božović: “Protesti su raskinuli mrežu straha koja je pritiskala Srbiju. Dan državnosti obeležavamo sa saznanjem da je Srbija izbrisana s liste slobodnih zemalja. Kao odgovorni ljudi i građani dužni smo da obnovimo političke i građanske slobode u Srbiji, slobodne institucije i kritičko mišljenje”.

Istoričar Časlav Vasić naglasio je da je na današnji dan 1804. godine pod Karađorđem podignut Prvi srpski ustanak, a da je 1835. donet prvi srpski novovekovni Ustav.

“Na današnji dan mi se ovde sakupljamo po četvrti put da izrazimo svoj revolt zbog toga što je jedan čovek uzurpirao svu vlast. Taj čovek vlada Srbijom van institucija, kršeći Ustav i zakone ove zemlje. On vlada preko svojih kumova, prijatelja i rođaka. Narod to više ne želi da trpi”.

Vrščanin, Bojan Belić, akademski glumac zapitao se zašto narod nije za ovu vlast: “Zašto nismo za ovu vlast? Zato što nas lažu, zato što nam mažu oči, zato što kupuju ljude sa 5 litara mleka i 2 litre ulja. Je li to dostojanstvo jednog čoveka u 21. veku? Da li je ova gradska kuća zatvor ili kuća svih nas? Može li se u nju slobodno ući? Može li se pokucati na njena vrata? Hoće li vam se tu neko obratiti sa “Dobar dan. Izvolite.” Ovo je naš grad i mi želimo da budemo slobodni građani, a ne podanici!”

Nakon skupa, protestanti su prošetali po centralnim ulicama Vršca i zakazali naredni protest sledećeg petka u isto vreme i na istom mestu.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.