U Vrbasu je po drugi put održan protest #1od5miliona, a okupljenima na platou ispred Centra za fizičku kulturu “Drago Jovović” obratili su se profesor Svetozar Čiplić i pisac Marko Vidojković.

Vidojković se prisutnima obratio rečima da je Srbija postala zemlja u kojoj zvanično više nema slobode, pozivajući se na nedavni izveštaj Fridom Hausa (Freedom House), po kome Srbije više nije u grupi slobodnih zemalja.

“Ne mora niko da vam priča. Vi ste ovde bitni. Vi oslobađate ove ulice, ovo je vaš grad”, rekao je Vidojković.

Profesor Čiplić sa Pravnog fakulteta u Novom Sadu poručio je Vrbašanima da sloboda nema cenu, i da oni šetaju da bi je strah problem vlasti, a ne građana koji šetaju ulicama Srbije već dva meseca.

“Aleksandre Vučiću, ove šetnje po celoj Srbiji predstavljaju treći srpski ustanak”, istakao je Čiplić i dodao da su Vučićeve karamile dahije, a da su oni koji šetaju Crni Đorđe i da se na ulicama dešava “buna protiv dahija”.

Okupljeni građani su se potom uputili u šetnju do zgrade Opštine, gde su pročitani zahtevi protesta. Zatražena je ostavka predsednika opštine Vrbas, kao i prestanak finansiranja režimskih medija iz budžeta opštine.

Protest je završen performansom u kome su podeljeni crveni kartoni koje je više od 1500 okupljenih građana dodelilo opštinarima, zbog proganjanja zaposlenih koji su iznosili političke stavove.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.