Večeras su se okupili i Užičani na četvrtom protestu #1od5miliona, a najveće negodovanje građana tokom protestne šetnje izazvala je ogromna fotografija Aleksandra Vučića, postavljena na ulazu sedišta lokalne kancelarije Srpske napredne stranke.

Pored nezadovoljstva aktuelnim režimom, Užičani su iskazali i oduševljenje, ispraćeno aplauzom i ovacijama, i to svojim saborcima iz Požege, koji već godinu dana iz nedelje u nedelju protestuju protiv lokalne i republičke vlasti.

Okupljenima se obratio njihov sugrađanin Mladen Stanić, profesor srpskog jezika, koji je istakao da je pre „20-ak godina bio na istom mestu, takođe na protestu, na ramenima svog oca“. I tada je, naveo je on, smenjivao režim nalik današnjem, te da danas protestuje „kako njegovo dete za 20 godina ne bi isto protestovalo“.

„Ovo je zemlja u kojoj strah jedino uspešno niče i održava trenutnu vlast“, poručio je Stanić i doda da su rijaliti programi postali naša realnost, a potom podsetio i na slučajeve  „Vulinove tekte“, Savamale i ostale.

Navodeći da je Užice „nikad manje i nezadovoljnije, ali da ima skulpturu „Velike Srbije“, on je dodao da „grad vode nestručni i poluobrazovani ljudi“, da mladi napuštaju grad, ali da je mnogo onih koji veruju u to da su promene moguće.

„Naši uzori su profesori koji su podržali proteste, vredni i časni ljudi, naše porodice. Srbijo, dođi na protest, jer su na njemu oni kojima je do tebe stalo“, rekao je Stanić i poručio Alekasandu Vučiću: „Predsedniče, ne može više kako vi hoćete!“

Novinar Srđan Škoro Užičanima se obratio rečima da „ovi koji vladaju Srbijom nemaju časti ni vaspitanja“, te da se „svi smeju kada Vučić kaže da poštuje ustav i da se pristojnim ljudima diže kosa na glavi kada priča o pristojnosti“.

„Kada patetično konstatuje da će raspisati izbore, obavešteni znaju da pravih izbora nema, dok je on na političkoj sceni“, rekao je Škoro i dodao da „naprednjaci uništavaju sve“, i da je „Srbija u svakom smislu bankrotirala – od ekonomskog do moralnog“.

Podsetivši na Užičku republiku, prvu slobodnu teritoriju u okupiranoj Evropi tokom Drugog svetskog rata, Škoro je Užičanima poželeo da se „prvi oslobode i od naprednjačke pošasti“.

„Bio jednom jedan Vučić. Taj je jeo šta je hteo – aerodrom ceo i penzija deo. Jezik pogan, pogled zao, on za ustav nije znao. Dok ga narod jednog dana šetnjom nije izbrisao“, recitovao je Škoro okupljenima.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.