Generalna skupština Ujedinjenih Nacija proglasila je jučerašnji dan, 3. maj kao Svetski dan slobode medija.

Kroz istoriju čitavog sveta beležena su hapšenja i stradanja slobodnomislećih ljudi koji su koristili svoje pravo na slobodnu štampu i mišljenje garantovano prvo Ustavom SAD.

Najpoznatije zatočeništvo u istoriji zbog “bunta i klevete” kako je to videla specijalna porota suda u Londonu, ali i “slobode štampe” kako je to video branilac Tomasa Pejna, čuvenog revolucionara, može se preneti na sva politička zatvaranja novinara do danas.

Tomas Pejn, čovek koji je zatvoren zbog svog slobodnog izražavanja, zbog širenja istine, bez obzira na široku intelektualnu podršku koju je imao u to vreme, zarobljen je jer britanski Parlament nije njegove reči prepoznao u svetlu principa “slobode štampe” već kao najgoru klevetu protiv države.

Današnjica u našoj državi, u državama regiona i šire pokazuje sličan karakter ove britanske vlade iz 18. veka.

Još uvek nerazjašnjena ubistva novinara koji su pisali i govorili istinu pokazuju da možda svet nije prevazišao liniju između slobode medija, štampe, govora i mišljenja sa jedne i sujete državnih funkcionera.

Oko 150 novinara zarobljeno je u Turskoj, zemlji sa najviše zatočenih pripadnika sedme sile.

Međutim, ono što ove novinare u zatočeništvu u obliku ćelije razlikuje od naših novinara koji su zatočenici političkog režima i sistema naše države jeste samo prostor.

Zatvorska ćelija i prostorije našeg javnog servisa su u ovom slučaju identične, upravo jer je pravo novinarstvo, istinitno i objektivno pod okupacijom vlasti.

Skupština UN-a proglasi je ovaj dan Svetskim danom slobode medija kako bi podsetila vlade u svetu da su dužni poštovati ovo načelo.

Ovim putem podsećamo našu vladu da poštuje član 50. Ustava Republike Srbije, u kome jedna rečenica kaže “U Republici Srbiji nema cenzure.”

Stvarnost pokazuje da je ipak ima, toj stvarnosti svi svedočimo.

Naša vlada prkosi kako Ustavu svoje države, tako i načelu “slobode medija” koje je prihvaćeno u nekoliko deklaracija širom sveta.

Ako u Republici Srbiji nema cenzure, zašto onda nemamo pravo da znamo sve?

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.