Studentkinja #1od5miliona Mila Jovanović danas je bila gost u emisiji “Novi dan” na N1 i tom prilikom poručila je da će se studenti vratiti u blokadu ukoliko se obećano ne ispuni ali ovaj put zajedno sa profesorima.


Studentkinja iz Udruženja #1od5miliona gostovala je jutros u emisiji “Dan uživo” televizije N1 u kojoj je pričala o nedavnoj Blokadi Rektorata kako i uspesima iste.

“Mislim da smo ispunili sve zbog čega smo došli.

Ušli smo da pokažemo da je Univerzitet nezavisna institucija. Dobili smo datum, Rektorat je prihvatio odgovornost o ne rešavanju pitanja doktorata već 5 godina” rekla je Jovanović.

Kao uspeh blokade navodi i da su studenti uspeli da “probiju medijski mrak”, jer je upravo RTS izevštavao o plagiranom doktoratu ministra finansija Siniše Malog.

“Volela bih da naglasim da je rektorka rekla da sa punom odgovornošću garantuje da ovo može da sprovode do kraja. Mi smo dobili garancije od profesora da, ukoliko se 4. novembra problem doktorata Malog ne reši, mi ćemo se vratati zajedno za profesorima” naglasila je ona.

Na pitanje šta je garancija da zahtevi budu ispunjeni 4. novembra, Jovanović je rekla da su studenti od Rektorke dobili pisane garancije, jedan papir sa kojim će izaći kada za to dođe vreme.

Jovanović je rekla da je blokada obezbedila uslove da se pitanje plagijata reši i navodi da i profesori dele mišljenje da je u pitanju jasan plagijat, a da studenti imaju poverenje u svoje profesore.

Ona je rekla kako je rektorka pokazla jasan stav jer se čitajući između redova vidi se osuda i predsednika, predsednice vlade, ministara, poslanika vladajuće stranke. “Rektorka se ogrdila od njih” napomenula je Jovanović.

“Da li treba da blokiramo svaku nezavisnu instiuciju u ovoj zemlji da bi ona počela da radi svoj posao” upitala je Jovanović kao odgovor na pitanje zašto blokada.

“Rekotrka je rekla da je problemi resavaju na Univerzitetu iza toga je stala prva žena Univerziteta.

To je pitanje ugleda Univerziteta, sporan doktorat čoveka na funkciji apsolutno baca senku.

Univerzizet ne sme da dozvoli da se to desi” rekla je Jovanović. Jovanović je poručila da “ne damo Rektorku” jer su napadi i pritisci na nju već počeli, i to onih koji suštinski ne razumeju autonomiju Univerzieta.

Komentarišući izjavu rektorke da je blokada potez mladosti i broja godina Jovanović je rekla da smo još u julu mesecu naglasili “ući ćemo u blokadu u septmebru.”

“Mi nismo želeli da uđemo u blokadu, ali nije bilo drugog načina da se ovo reši” dodaje Jovanović. Jovanović dodaje da zahtev nije politički, a da je rečenicom rektorka trebala da pokaže stav Univerziteta.

Komentarišiću prisustvo u predstavnika opozicije “sa druge strane vrata”, Jovanović je rekla da njihova podrška značajna, kao i svaka druga podrška.

“Ne želimo da se u javnosti pravi razlika između njih ili neke bake koja je donela 3 kilograma paradajza” objasnila je Jovanović.

Ona je istakla da se posle 13. septembra nisu osećali bezbedno stoga da im je svaka podrška dobrodošla.

“Čekamo 4. novembar, ali i nastavljamo sa aktivnostima koji traju već deset meseci” zaključuje Jovanović.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.