Protest protiv prebijanja studenata održan je danas sa početkom u 18 časova ispred Pravnog fakulteta u Novom Sadu.

Okupili su se studenti #1od5miliona iz Novog Sada i Beograda, ali i aktivisti Združene Akcije Krov nad glavom, kao i oko 800 građana, povodom prebijanja tri studenta u toku prošle nedelje u kampusu Univerziteta.

Okupljenim građanima i studentima obratili su se prebijeni Dejan Bagarić, jedan od organizatora protesta #1od5miliona u Novom Sadu, Marko Đelević i Mihajlo Nikolić iz Združene Akcije Krov nad glavom, kao i profesorka Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Bojana Bodroža.

Đelević je okupljene podsetio na prebijanja koja su se desila prošlog petka kao i na prebijanje Dejana Bagarića koje se desilo u subotu nakon protesta #1od5miliona, uz poruku da ih tim napadima nisu slomili i da ih neće nikad slomiti. “Povodom svega ovoga mnogi se nisu oglasili, a trebalo je da se oglase.

Ja se ovde pitam gde je i sta radi Studentski Savez Pravnog fakulteta?

Po ko zna koji put su pokazali da im nije bitan život kolega, vec samo njihov lični interes”, poručio je Đelević.

Nakon što se Bagarić zahvalio svim prisutnima koji su došli na protest, kazao je da je pre šest meseci Borko Stefanović nastradao i da bez obzira šta ko misli o njihovoj politici, narod je trebao da izađe u još većem broju, da pokažu zajedništvo i solidarnost.

“Ono što našem društvu nedostaje, ono što sam ja dobio, je nešto što se zove solidarnost.”, kazao je Bagarić.

Bodroža je kazala da joj je nakon njenog govora na protestu #1od5miliona pre pola godine stigao mejl u kome je pisalo – Pazi šta radiš.

Imamo te na oku.

Ona je dodala da zna sigurno da nije jedina koja je bila u ovoj situaciji i zaključila da ove pretnje predstavljaju samo korak od fizičkog nasilja.

“Moj odgovor na ove pretnje je da se ne plašim Odbijam da se plašim” poručila je Bodroža.

Okupljenima obratio se i Nikolić koji je govorio o problemi deložacije i javnih izvršitelja koje je nazvao “privatnim”.

“Juče su možda prebili mene, sutra nekog drugog, nekooga će sutra izbaciti sa posla, nekome će skinuti platu, nekome će smanjiti penziju.”

Posle govora, okupljeni građani su prošetali od studentskog kampusa u Novom Sadu do centra grada, uzvikivajući parole “Studenti ne ćute”, “Uhapsi nas danas Nebojša”, “Računajte na nas”, “Zašto ćutite na ovo nasilje”.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.