U toku mirne šetnje, novosađani su bili meta napada od strane agresivnih pojedinaca koji su nahuškani od strane režima. Okupljene ljude koji su šetali u znak borbe protiv nasilja, pojedinci su gađali jajima i zaleđenim flašama punim vode. Na sreću niko nije povređen ali ovim putem upozoravamo nadležne organe da je ova atmosfera koju je vlast izgradila svojom medijskom propagandom dovela i do ubistva Olivra Ivanovića kao i pokušaja ubistva Borka Stefanovića ali i Milana Jovanovića.

Građani Novog Sada su večeras, petog petka zaredom, poručili vođi režima Aleksandru Vučića i njegovim pristalicama kako ne pristaju na budućnost koju im nude. Na Dan državnosti Srbije, sa platoa ispred Srpskog narodnog pozorišta, građani Novog Sada su podsetili na činjenicu da je prvi Ustav Srbije usvojen na današnji dan kako bi se ograničilo svevlašće i samovolja tadašnjeg gospodara Srbije. Bezmalo dva veka posle tog istorijskog događaja, građani Srbije su prinuđeni da izađu na ulice i još jednom povedu borbu s ciljem da ograniče svevlašće i samovolju sadašnjeg vladara.

Glumac Milorad Kapor je podsetio na narodni običaj da se na Sretenje gleda koliko će još trajati zima, te ustvrdio da ova druga “diktatorska  zima” – neće još dugo. “Širom Srbije su se pojavile visibabe kao simbol protesta, najava promena, vesnik proleća i slobode od diktature,” poručio je Kapor na otvaranju večerašnjeg protesta, koji je prema svim procenama okupio najviše nezadovoljnih građana do sad.

Docentkinja Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Jelena Kleut je uputila zahtev vlastima da odmah zaustave nasilje prema neistoimišljenicima i naglasila da su zemlji potrebne institucije koje rade za građane, a ne protiv njih, kao i nezavisna tela i ljudi sa integritetom na njihovom čelu. “Mnoge je uloge Vučić promenio, a u svakoj od njih radi isto; predsednik je samo svoje partije i za njeno ime glumi policijaca, tužioca, sudiju. Ipak, najdraže mu je da bude urednik svih pinkova, informera; da bude ministar informisanja,” rekla je Jelena Kleut.

Za promotivnu kampanju “Budućnost Srbije”, koju je ovih dana pokrenuo Aleksandar Vučić kao svoj odgovor na proteste građana širom zemlje, Kleutova je rekla da nosi zastrašujuću poruku koja glasi: “U ovoj zemlji bez jednog jedinog čoveka nema ni škola, nema ni bolnica, ni domova kulture, ni puteva, ni fabrika. Rečju, bez njega nema ni budućnosti.”

Nekadašnja istaknuta članica Pokreta “Otpor” Jelena Kleut je podsetila na činjenicu da je međunarodna organizacija “Fridom haus” nedavno skinula Srbiju sa liste slobodnih zemalja sveta. Prema njenoj oceni, svi oni iza kojih ne stoji naprednjački režim osetili su na svojoj koži da ne žive u slobodnoj zemlji. To pogotovo važi za novinare koji hrabro brane etiku svoje profesije i koji su zasuti uvredama, govorom mržnje i pretnjama smrću, dok u isto vreme režim parama svih građana za sebe kupuje još dve televizije sa nacionalnom frekfencijom. Kleutova takođe smatra da je sadašnja vlast smanjila autonomiju univerziteta, a da novim zakonom o nauci planira da otera mlade istraživače. “Univerzitet su pokušali da ponize. Prvo je ministar brojao “neozbiljna” imena, potom je premijerka brojala klozete na Filozofskom fakultetu, a juče su u parlamentu poslanici prebrojavali radove onih koji su podržali proteste,” podsetila je Jelena Kleut.

Penzioner Mile Delić podsetio je na sve poteze sadašnje vlasti kojim je uništen penzioni fond i koji su omogućili režimu da formalno legalno pljačka najstarije građane. „Penzioni fond više ne postoji i sad je pretvoren u podračun budžeta Srbije. Ukinuto je usklađivanje penzija sa rastom troškova života, raspušten je nekadašnji upravni odbor Fonda PIO i imenovan novi u kojem većinu ima državna vlada… Sada od volje ministra zavisi kolika će nam biti penzija,“ rekao je Delić.  

Mile Delić je široj javnosti postao poznat po tome što je Vučiću vratio jednokratno isplaćenih 5000 dinara na ime tobožnje pomoći. On je večeras još jednom objasnio kako je to učinio zato što ne pristaje na igru vlasti u kojoj najpre otmu pare od penzionera, a onda im vraćaju deo otetog kao svoju milostinju. On je pozvao zaposlene da „dobro razmisle“ da li će na ovaj način uplaćivati doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje jer će im sutra „neki Vulin, Ljajić ili Đorđević“ određivati kolika će im biti penzija. Delić je takođe pozvao penzionere da svoje otete penzije traže putem suda i ustvrdio da će svi koji pokrenu sudske postupke dobiti svoj novac sa pripadajućom kamatom.  

Jedan od osnivača Udruženja poljoprivrednika Banata Slavko Vukov je ustvrdio da je domaća poljoprivreda na kolenima, a poljoprivrednici pred bankrotom jer ih „već sedmu godinu sistematski krade sadašnja vlast“. Vukov je podsetio na činjenicu da su pre sadašnje vlasti državne subvencije za poljoprivrednu iznosile 14000 dinara po hektaru, da su seljaci bili oslobođeni akciza za gorivo, te da su imali još niz povlastica, koje je sadašnja vlast ukinula. Umesto domaćim poljoprivrednicima, vlast pomaže svojim i stranim tajkunima da budzašto dođu do najkvalitetnije zemlje koja „pripada ovom narodu“. Vukov ističe da većina domaćih poljoprivrednika uopšte ne zna kako će ovog proleća zasnovati proizvodnju jer su bez novca. „Vlast sad najavljuju da će obezbediti subvencije za gorivo, ali to ne radi onako kako bi trebalo da radi. Umesto da nas oslobode akciza za gorivo i tako omoguće da dođemo do jeftinije nafte, oni će nama najpre naplatiti to skupo gorivo i uzeti pare, pa će onda vraćati to što su nam uzeli. Mi smo već videli da oni vraćaju samo svojim članovima i onim koji pristaju da im plate reket, a za sve nas ostale nema ništa,“ ispričao je Vukov.

Poznati borac za interese domaćih poljoprivrednika Slavko Vukov je još jednom potvrdio kako „monopoli i karteli prerađivača otimaju deo vrednosti robe primarne poljoprivredne proizvodnje“ te naveo primer cene suncokrata koja je lane bila za više od 20 posto manja od one iz 2017. godine a da to nije bilo praćeno i istim takvim smanjenjem cena ulja. „Videli smo na Vučićevoj turneji parolu „Vučiću, spasi selo“, a Vučić je taj koji to selo uništava,“ naglasio je Slavko Vukov.

Posle govora na Pozorišnom trgu, građani su ponovo krenuli u protesnu šetnju gradskim ulicama. Prethodno su na simboličan način podržali borbu dece obolele od raka, ali i sve građane u protestu širom zemlje tako što su nosili plakate sa mapom Srbije na kojoj su ucrtani svi gradovi u kojim se večeras protestovalo.


Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.