Pravna država, poštovanje zakona, sloboda medija i govora, samo su neki od zahteva iznetih na protestu “1 od 5 miliona”, koji se večeras po prvi put održao u Subotici.

Subotičani su se okupili ispred “Jadrana”, gde im se najpre obratio Žolt Đulai, član Saveta za organizaciju protesta “1 od 5 miliona Subotica” i vlasnik zatvorenog Klein house-a.

„Ne želim da živim u državi koja nije slobodna, u kojoj o svemu odlučuje uzak krug ljudi. Ne želim da živim u zemlji i gradu u kojem te ućutkaju i zatvore ti lokal koji je bio stecište slobodne misli i alternativne kulturne scene, samo zato što ne misliš kao oni i ne želiš da ćutiš o njihovim mahinacijama. Ne želim da živim u siromašnom društvu, punom korupcije, gde je laž normalna, a institucije i demokratija urušeni. Ne želim da imam više prijatelja na skajpu nego uživo“, poručio je Đulai.

Subotičanima se obratio i Tamaš Hajdu, glumac Narodnog pozorišta Subotica, kao i Pablo Domínguez, doktor antropologije i biologije i član francuske akademije nauka. On je poručio građanima koji su izašli na ulice da nisu sami, te da imaju moć da pokrenu promene i ostvare ono za šta se bore.

Kao gost iz Beograda, okupljenima se obratio Vuk Velebit, student master studija na Fakultetu političkih nauka. On je istakao da to što građani protestuju već dva meseca širom Srbije, više nije pitanje političkih partija niti ideologije, već normalnog života.

Okupljeni građani potom su krenuli u protestnu šetnju Korzom do ulice Dimitrija Tucovića, gde su se na kratko zaustavili ispred sedišta Gradskog odbora Srpske napredne stranke, uzvikujući “AV, AV” i “Lopovi”.

Šetnja je nastavljena do Trga Sinagoge, potom ulicom Petefi Šandora, preko Trga žrtava fašizma, ulice Matka Vukovića i Štrosmajerove, da bi se završila na Trgu slobode.

Protest je protekao mirno i bez incidenata, a sledeći je najavljen za naredni petak.

Izvor: subotica.com

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.