Konferencija za medije studenata iz Udruženja #1od5miliona održana je danas. Studenti su zaključili da 22. novembra neće više biti nikakvih pravnih ili proceduralnih začkoljica, te će za sve akcije koje studenti urade biti odgovorni profesori.


Studentkinja #1od5miliona Mila Jovanović obrazložila je da su studenti tražili da se po pitanju odlaganja datuma odluke oglase Univerzitetska podrška #1od5miliona, MASA, Inicijativa #105od5miliona, ali i profesori pojedinci, nakon čega se oglasio i akademik Dušan Teodorović.

Profesori su zaključili da je do propusta došlo slučajno, u šta studenti nisu uvereni. Uzevši u obzir i izvinjenje koje je studentima uputila rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović, studenti su odlučili da sačekaju krajnji rok do 22. novembra.

“Mi ćemo dozvoliti Siniši Malom da bude lažni doktor nauka još 17 dana i da se oprosti od te svoje lažne doktorske titule, kad već to nije mogao da uradi za šest godina”, rekla je ona.

Jovanović je naglasila da studenti žele zajedništvo i da su upravo zbog toga juče tražili od profesora da se izjasne, kako bi doneli zajedničku odluku.

“Naglašavamo da posle 22. novembra više neće biti pravnih prepreka, začkoljica, prostora za molbe, izvinjenja i prolongiranja. Ukoliko do tada nemamo konačnu odluku, za sve što se desi će biti odgovorni profesori, ali i svi koji su učestvovali u ovom procesu”, naglasila je ona.

Ona je pozvala profesore koji su obećali studentima da će sa njima stupiti u blokadu 4. novembra, da podrže i pridruže se studentima u svim akcijama koje planiraju ukoliko 22. novembra odluka o plagijatu Malog ne bude konačna.

Studentkinja #1od5miliona Valentina Reković tražila je od firme koja obezbeđuje zgradu Rektorata da iznese informacije o tome ko su ljudi koji su prethodnog dana bili u Rektoratu i ograničavali studentima kretanje.

Ona je rekla da su studenti u razgovoru sa rektorkom Popović saznali da ona nije imala informaciju o tome ko su ta lica, zato što njih unajmljuje firma koja od skoro radi obezbeđenje te zgrade.

Rektorka BU Ivanka Popović obratila se novinarima i rekla da do ponovnog vraćanja odluke o doktoratu na Fakultet organizacionih nauka ne može doći i da ona nema komunikaciju sa Odborom za profesionalnu etiku.

“Ja, rektortka Beogradskog Univerziteta, nemam komnikaciju sa članovima Odbora za profesonalnu etiku, kako moja komunikacija ne bi bila interpretirana kao bilo kakav pritisak na odluku komisije”, zaključila je ona.

Foto: Nemanja Ristić

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.