Sinoć je u Beogradu, u organizaciji građanskih protesta “1 od 5 miliona”, održana memorijalna šetnja u čast Olivera Ivanovića, na godišnjicu njegovog političkog ubistva, pod sloganom “Nas je ipak više”.

Ovim putem obaveštavamo javnost o dešavanjima koja su uzrokovala zastoj kolone od nekoliko desetina hiljada građana Srbije, pred samim hramom Svetog Save.

Kada je kolona građana stigla trasom, koja je unapred prijavljena Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije, policija je, uprkos uredno prijavljenom pravcu dolaska kolone, pokušala da zabrani građanima prilazak hramu.

Organizatori protesta su objasnili pripadnicima MUP-a da je pravac dolaska kolone unapred prijavljen, ali policija je pokušala da preusmeri kolonu od nekoliko desetina hiljada građana Krušedolskom ulicom.

Predstavnici organizatora su objasnili da je ta trasa nemoguća za prolaz tolikog broja ljudi jer je pomenuta ulica izuzetno uska, tako da je prolaz ne samo nebezbedan nego i nemoguć.

Nakod dužeg zadržavanja kolone i pregovora sa pripadnicima MUP-a, policija je ipak pustila građane da priđu Hramu prijavljenom trasom.

U trenutku kada su građani, sa već upaljenim svećama, na taj način odajući poštu Oliveru Ivanoviću, kročili na plato ispred Hrama, sa razglasa koji je postavljen za potrebe mitinga Aleksandra Vučića i Vladimira Putina preglasno je puštana vesela muzika.

Nakon intervencije organizatora, koja je zahtevala izvesno vreme, muzika je ugašena.

Iako je javnost danima unapred obaveštavana da građani Srbije žele da na kraju memorijalne šetnje za Olivera Ivanovića upale sveće u hramu Svetog Save, i iako na zvaničnoj internet stranici Hrama postoji informacija da je Hram otvoren do 20 sati, glavna vrata Hrama su bila zaključana.

Organizatorima protesta je rečeno da se u Hramu nalazi oprema za doček Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, te da zbog toga građani upale sveće u maloj crkvi, pored Hrama.

Kada je deo građana, koji su čuli ovo obaveštenje, pokušao da upali sveće u maloj crkvi, u njoj je nestalo struje, te su tako građani ostali sa svećama na platou,  da bi ih kasnije poređali ispred samog Hrama.

Organizatori se zahvaljuju svim učesnicima šetnje  na strpljenju i dostojanstvu koje su pokazali za vreme pokušaja blokade kolone.

Obaveštavamo građane Srbije da će se sledeći protest “1 od 5 miliona” održati u subotu, 19. januara u 18 sati na Platou.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.