Studenti #1od5miliona osuđuju napade na rektorku Univerziteta u Beogradu Ivanku Popović i prodekana Filozofskog fakulteta Danijela Sinanija, profesora Rašu Karapandžu i druge profesore koji se “usuđuju” da slobodno misle.


Rektorka Popović, profesor Karapandža i profesor Sinani podržali su studente u njihovim zahtevima tokom blokade Rektorata Univerziteta u Beogradu nakon čega su usledeli verbalni napadi funkcionera Srpske napredne stranke, ali i napadi režimskih medija.

Studenti #1od5miliona oštro osuđuju ponašanje Milomira Marića na televiziji Happy, a to je jedan od primera kako vlast vrši medijsku hajku i isključivo negativnu propagandu nad svima koji misle drugačije.

Ovakvo ponašanje vlasti koja kontroliše i toleriše govor mržnje na nacionalnoj frekvenciji jeste dokaz svih pritisaka od strane režima na Univerzitet i pokušaja da se zaplaše oni koji treba da donesu odluku o doktoratu ministra finansija i bivšeg gradonačelnika.

Izjava Milomira Marića, poslanika Marjana Rističevića i drugih funkcionera Srpske napredne stranke, kao i tabloidni napadi na profesora Rašu Karapandžu su dokaz da pritisci na profesore Univerziteta u Beogradu postoje.

Upravo zbog tih pritisaka mnogi profesori, a i studenti ćute.

Zbog njih Fakultet organizacionih nauka nije mogao godinama da oformi komisiju, a njegovi profesori nisu imali hrabrosti da kritikuju i ceo proces ovoliko traje.

Zbog tih pritisaka smo blokirali Univerzitet sa ciljem da odbranimo njegovu autonomiju.

Komentari predsednika Republike i predsednice Vlade kao i raznih funkcionera, ministara ali i medija direktno ugrožavaju bezbednost profesora koji su stali u odbranu akademske čestitosti, ali i doprinose već duboko podeljenom društvu.

Strah je mehanizam kojim Srpska napredna stranka vlada.

Studenti #1od5miliona i profesori koji ih podržavaju jesu simbol da akademsku zajedincu ne možete uplašiti.

Rektorka UB Popović i profesor Sinani na inicijativu studenata oduprelu su se tom strahu i pokazali da je Univerzitet u Beogradu jedina slobodna instuciju u Srbiji.

Mi, studenti, stajemo u odbranu svih profesora i akademskih građana koji su imali hrabrosti da izađu iz senke i stanu u odbranu Univerziteta u Beogradu.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.