U Somboru je održan jedanaesti protest #1od5miliona, a okupljenim građanima obratile su se narodna poslanica Tatjana Macura, poljoprivrednica Ružica Matković i studentkinja Katarina Đoković.

Macura je istakla da nikada više ne smemo dozvoliti da Srbijom upravlja čovek poput aktuelnog predsednika Aleksandra Vučića.

„Teško je se boriti sa zidom ćutanja i vlašću koja ne sluša glas svojih građana. Mi našu snagu treba da usmerimo ne samo na to da promenimo jednog čoveka, mi moramo da promenimo ceo sistem kako nikada više ne bi dozvolili da našom državom upravlja čovek poput Vučića“, zaključila je Macura.

Matković je govorila o teškom položaju u kojem se nalaze poljoprivrednici.

„Zemljoradnici imaju mnoge nedaće sa trulim sistemom koji uvek ide protiv nas koji smo ostali na selu i bavimo se poljoprivredom. Jedan od gorućih problema jeste iznos penziono- invalidnog osiguranja, a da je pokrenuta i inicijativa koja je prosleđena na adresu četiri ministarstva, ali da odgovor nikada nije stigao. Subvencije su nam otete, plaćamo preskupo gorivo, đubrivo, seme i hemija takođe imaju trend rasta“, istakla je ona.

Đoković je odlučila da govori o ličnom iskustvu i tri razočaravajuće godine koje je provela u Domu za decu bez roditeljskog staranja.

„Kao tinejdžerka provela sam tri godine u Domu za decu bez roditeljskog staranja i po izlasku iz doma i završetku srednje škole obećala sam sebi da više nikada se neću vratiti u ovaj grad, ali večeras sam ovde jer i Sombor i ja se nalazimo u potpuno istoj situaciji. Tokom perioda provedenog u domu bila sam jedina koja je imala člansku kartu biblioteke i koja je želela da odlazi redovno u pozorište“, zaključila je Đoković.

Naredno okupljanje zakazano je za 4. april u 18 časova.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.