Sindikat lekara i farmaceuta Srbije (SLFS) uputio je javnu podršku protestima #1od5miliona i poručio da su lekari, farmaceuti, stomatolozi i zdravstveni saradnici, usled potpune destrukcije zdravstvenog sistema, prinuđeni da nezadovoljstvo iskažu mirnim protestnim šetnjama sa građanima.

U svom otvorenom pismu podrške protestima, SLFS ukazuje na potpuno urušavanje zdravstvenog sistema u Srbiji, što posledično dovodi do toga da sve više zdravstvenih radnika napušta zemlju. „Urušava se kroz zabranu zapošljavanja zdravstvenih radnika, koja je i dalje na snazi uprkos manjku kadra. Povećani obim posla, neobaveštenost i pozicija na prvoj liniji na kojoj se pacijenti sreću sa zdravstvenim sistemom, često dovodi do sukoba i napada na zdravstvene radnike“, ističe se u pismu.

Dalje se navodi da su za organizaciju zdravstvene zaštite odgovorni ministar zdravlja i direktori koje on postavlja, a da je ministar Lončar u tri mandata pokazao da za taj posao nije sposoban: „Dokaz je ogroman broj pacijenata po jednom lekaru, nejednaka i nedovoljna dostupnost zdravstvene zaštite, posebno u nerazvijenim krajevima, ogromna zloupotreba prisutna na tenderima za nabavku materijala, ucenjivanje kolega za posao i specijalizaciju, koji su dostigli nezamislive razmere. Jednom rečju – nezadovoljstvo svih učesnika u zdravstvenom sistemu Republike Srbije jasan su dokaz nesposobnosti ministarstva zdravlja i rukovodstva ustanova.“

Naglasivši da je opšta destrukcija sistema dovela do toga da institucije ne funkcionišu, SLFS navodi da se obraćao ministarstvima, premijerki, pa i predsedniku države, ukazujući na probleme i nudeći rešenja, ali da su svaki put ostali uskraćeni za odgovor. Dodaje i da njihove mišljenje „nije poželjno u kontrolisanim i neslobodnim medijima“. „Imali smo čast da nas nazovu ‘šačicom izdajnika i stranih plaćenika’ kada smo se borili da bezbedno lečimo svoje pacijente. Odlučni i istrajni u borbi za svoj status kakav smatramo da zaslužujemo i mogućnost da stečena znanja i položene zavete ostvarimo u našoj zemlji, majci Srbiji, nastavljamo svoju borbu u svim aspektima, pokušavajući da urazumimo vlastodršce, ali prinuđeni da ukažemo na svoje nezadovoljstvo mirnom šetnjom sa nezadovoljnim građanima. Stoga pozivamo članove, simpatizere, pacijente, građane da nas podrže u našoj borbi za bolji zdravstveni sistem u Srbiji“, zaključuje se u pismu.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.