Pod sloganom “Valjevo bez straha” večeras je u Valjevu počeo građanski protest “Jedan od pet miliona”, na kome je bilo preko hiljadu ljudi.
 
Protest je počeo na Desankinom vencu ispred nekadašnje zgrade Radio Valjeva i Napreda, a okupljnima su se obratili novinar iz Beograda Srđan Škoro, profesor u penziji iz Valjeva dr Radovan Marjanović i profesorka iz Valjeva Milica Janevska.

 “Dobro veče probuđeni narode”, ovako je Valjevce na protestnom skupu pozdravio beogradski novinar Srđan Škoro.
 
“Kao što znate Srbija je zvanično izbrisana sa spiska slobodnih zemalja zahvaljujući jednoj osobi koja se zove Aleksandar Vučić. Zahvaljujući Vučiću, mi zvanično nismo slobodan narod i zato smo na ulicama i trgovima i oni su postali naše prave narodne skupštine. Nećemo odustati, nećemo stati, ići ćemo do kraja”, poručio je Škoro.

On je podsetio na narodnog heroja Stevana Filipovića koji je u Valjevu pod vešalima hrabro stajao sa uzdignutim pesnicama.
 
“On se nije plašio vešala jer se borio za slobodu za razliku od Vučića koji se u Beogradu uplašio od plastičnih vešala, i eno ga danima kuka i plače. Za ta plastična vešala su jednom mladom momku odredili 30 dana pritvora i on je postao najmalađi politički zatvorenik u Evropi. Ali su zato ubice na slobodi. Ubice Olivera Ivanovića su na slobodi, svi kriminalci i lopovi ovog režima su na slobodi. To više ne smemo da dozvolimo. Sloboda treba da važi za narod, a sud i zatvor za lopove i kriminalce”, rekao je Škoro.
 
Beogradski novinar se osvrnuo na “nekakvu turneju” na koju je krenuo Aleksandar Vučić.
 
“To je njegova oproštajna turneja, a koju je nazvao budućnost. Kada se turneja bude završila mi ćemo ga poslati u prošlost iz koje nikada nije smeo ni da dolazi”, rekao je Škoro.

Milica Janevska je rekla da svi koji su večeras na Desankinom vencu znaju zašto su ovde.
 
“Okupili smo se da na miran demokratski način iznesemo svoj stav. Sve nas povezuje ista potreba: da spasimo svoju držvu, jedini dom koji imamo i da ne dopustimo da nas plaše, svađaju i uče da se uzajamno mrzimo”, poručila je na Milica Janevska.

Profesor u penziji sociolog dr Radovan Marjanović poručio je okupljenima da se sete i u svesti zadrže prelepe parole francuskih studenata iz vrelog proleća daleke 68. godine. Jedna od parola je bila “budite racionalni i realistični i tražite nemoguće”.
 
“Kod nas u Valjevu tražiti nemoguće bi, recimo, bilo tražiti i odgovor na pitanje šta će biti sa prastarim ratničkim domom? Tražiti nemogće u Valjevu bilo bi tražiti odgovor na pitanje šta stoji iza one bruke i sramote u Gradcu, koji zovu Dom za stara lica. Tražiti nemoguće kod nas za slabiće znači tražiti odgovor na pitanje kako Valjevo može biti vlasnik Krušika 30 posto, a u UO nemati nijednog svog predstvanika? U iole normalnom društvu ovakve stvari su nemoguće, ali kod nas se smatra da čovek nije realista ukoliko kaže da je ovo moguće promeniti”, rekao je Marjanović.
 

Okupljeni su potom krenuli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama, a oni koji su bili na čelu kolone preko lica su imali maske, pokazujući i večeras da Valjevci žive u dimu i čađi, i da je jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji!
 

Glavni zahtevi prvog protestnog skupa u Valjevu bili su odlazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i gradonačelnika Valjeva Slobodana Gvozdenovića.
 
Pored ova dva osnovna zahteva, tu su još decentralizacija i uspostavljanje lokalne samouprave okrenute i odgovorne građanima, a ne jednoj partiji i jednom čoveku, eliminisanje uticaja partija na rad institucija, posebno eliminisanje partijskog zapošljavanja, osnivanje antikorupcijskog tima u Valjevu, rešavanje problema aerozagađenja, javna rasprava o tome šta je u prethodnom periodu urađeno na rešavanju problema aerozagađenja, bolji uslovi za rad lokalnih medija, bolji izborni uslovi.
 
Sledeći protest u Valjevu biće organizovan narednog petka u 18 časova na Desankinom vencu.

Izvor: Kolubarske

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.