U Zrenjaninu je večeras održan treći protest #1od5miliona, s početkom u 18 časova. Protestima su se po prvi put pridružili predstavnici Sindikata zaposlenih u policiji, a sada već tradicionalno su bili tu i radnici Pošte Srbije i zrenjaninski poljoprivrednici.

Pred početak protesta, organizatori su pozvali prisutne da se u petak u 12 časova pridruže obeležavanju Svetskog dana dece obolele od raka. Međusobna podrška i solidarnost su važni, a posebno kada su u pitanju deca, i zato bi valjalo  da se sutra što veći broj građana okupi ispred Gradske biblioteke „Žarko Zrenjanin“.

Student Ivan Olajić pozdravio je prisutne i odgovorio na neka od pitanja koja su pristigla između dva protesta. Najvažnije među njima jeste pitanje da li i kako se možemo da se bavimo lokalnim temama: „Svaki grad ima hiljade svojih lokalnih problema, to su i voda, i grejanje, komunalije i još mnogo toga. Ne postoji mogućnost da se svi obuhvate na ovim skupovima, ali svaki od njih nosi jedno ime i prezime – Aleksandar Vučić – i dok se taj problem ne reši, ne može da se reši ni nijedan drugi.“

Narodni poslanik Đorđe Vukadinović pokazao je kako se trenutna situacija u državi jasno ogleda i u skupštinskim klupama, a jedan od poslednjih primera smo imali priliku da vidimo kada je sednica zakazana uz potpise ljudi koji nisu bili ili nisu već dugo poslanici. Zato je važno da se držimo zajedno i da se u trenucima dileme setimo, tvrdi Vukadinović, ko je s druge strane – kakvi su oni koji su na vlasti i šta čine. Koliko god bili neistomišljenici, a jesmo, sada moramo da budemo na istoj strani jer samo tako možemo da iznesemo promene, i na lokalu, i na državnom nivou.

Željko Bodrožić, zamenik predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije, podsetio nas je kako se devedesetih godina pio sok iz kesice, koji baš i nije pravi sok, i rekao da danas živimo takav život. To nije baš pravi život, već imitacija normalnog života. Među najodgovornijima za takvu situaciju jesu mediji i zato Vučić i njegova grupa i jesu prvo preuzeli kontrolu nad skoro svim medijima, kako bi ukinuli slobode. Jedan od ciljeva ovih protesta jeste da se društvo oslobodi i da svako može slobodno da iznese svoje mišljenje. Važno je, smatra Bodrožić, da se ne odustaje jer je ovo borba za opstanak društva, a nada se da će se već ovog proleća Vučiću reći doviđenja.

Nakon govora, kolona se uputila u protestnu šetnju. Prvo su prisutni „pozdravili“ članove Srpske napredne stranke koji su u svojim prostorijama imali sastanak, a zatim su se uputili ka Osnovnom sudu. Kolona se na kratko zaustavila i pred zatvorom koji je, prema rečima organizatora, budući dom Vučića i mnogih čelnika, a zatim nastavila put prema kasarni gde su građani uputili poruke i ministru Vulinu. Građani mesne zajednice Mala Amerika otvarali su prozore i pružali podršku građanima u koloni, koja je potom prošla pored mosta na suvom i Vodovoda i šetnju završila ispred Gradske uprave Zrenjanina.

Organizacioni tim se zahvaljuje svim prisutnim građanima, a posebno policiji na profesionalno obavljenom poslu, i poziva sve da se pridruže i na četvrtom protestu, zakazanom za sledeći četvrtak, na istom mestu i u isto vreme.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.