Večeras je u Kruševcu na Trgu glumaca održano protesno okupljanje #1od5miliona, a učesnici protesta organizovali su slobodan dnevnik i javnu tribinu na temu odlaska mladih iz Srbije. Okupljenim građanima ispred organizacije protesta u Kruševcu obratili su se Nebojša Cvetanović i Katarina Panić.

Cvetanović je govorio o instrumentalizaciji države za račun stranke i njenih potreba.

„U Srbiji je na delu instrumentalizacija države za račun stranke, ljudi koji su bliski vlasti dobijaju unosne poslove, nelegalni objekti od hiljadu kvadrata se ne ruše iako postoje rešenja za to, a na primer imamo slučaj poreske koja detaljno proverava rad nezavisnih medija dok mediji bliski vlasti ostaju netaknuti“, završio je on.

Panić je istakla kako se iz Srbije od 2016. godine iselio grad ukupnog broja stanovnika Novog Sada i Niša, a da su to uglavnom u pitanju osobe starosti od 15 do 24 godine i napomenula je za kraj kako je upravo to jedan od glavnih razloga zbog kojeg se građani u Kruševcu i ostalim gradovima okupljaju iz nedelje u nedelju.

Po završetku obraćanja organizatora protesta usledio je slobodan dnevnik, a potom i javna tribina na kojoj su se čuli zanimljivi stavovi građana o situaciji na lokalu i u državi. Jedan od komentara koji je bio najupečatljiviji na večerašnjoj tribini dolazi od Kruševljanke Zorane Tamburić.

„Na proteste dolazim jer mi je onemogućeno da radim u svom gradu, jer za neke od poslova treba podrška stranke, a na nekima pitaju da li ćeš da rađaš decu“, zaključila je Tamburić.

Kada se završila javna tribina, Kruševljani su se uputili u kraću šetnju trotoarom do putokaza koji pokazuje pravce Evrope i sveta, a gde su simbolično ostavili nekoliko pari obuće u ime svih onih koji su u potrazi za boljim životom napustili Srbiju.

U toku šetnje iz jedne od kladionica pristalice vladajuće koalicije konstantnim dobacivanjem pokušali su da isprovociraju okupljene građane koji su mirnim putem iskazivali svoje nezadovoljstvo situacijom u svom gradu i državi generalno.

Naredno okupljanje zakazano je za 17. maj u 18 časova.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.