Gostujući u emisiji “Dan uživo” na N1, studenti i jedni od organizatora protesta #1od5miliona Srđan Marković i Valentina Reković objasnili su kako je izgledao incident ispred Predsedništva u subotu, ali i pozvali opoziciju da napusti okrugle stolove vlasti i opozicije.

Srđan Marković rekao je da dogovor sa pripadnicima obezbeđenja koji je nastao neposredno pre performansa prekšilo obezbeđenje predsednika, a da je on ogradu preskočio jer “više ne želi da nas prevare.”

Podsećamo da je Marković nakon brutalnog prebijanja od strane obezbeđenja predsednika završio u Urgentnom centru gde mu je ukazana medicinska pomoć.

“Mi smo kontaktirali policiju i policija je komunicirala sa obezbeđenjem Predsedništva dok mi nismo stigli.

Oni su razgovarali sa njima, ja sam došao, i meni je potvrđeno da mi imamo dogovor, da je sasvim OK da Valentina (Reković), ja, kamerman, i gospodin iz javnog reda i mira uđe sa nama ispred Predsedništva, da ostavimo te 42 tačke”, ispričao je Marković.

Međutim, kada je dogovor trebalo da se realizuje, osoba koja je bila kanal komunikacije rekla je studentima koji su 42 tačke trebali da “spuste” na stepenište Predsedništva da dogovor više ne važi.

Marković je rekao da je obezbeđenje reagovalo van procedure i propisa, a sila je upotrebljena van ovlašćenja.

Na pitanje da li bi preskočio ogradu i da je dobio upozorenje obezbeđenja predsednika Marković je rekao da bi, i da ne bi dozvolio da i ih ponovo prevare kao što i rade već osam godina.

“Ova vlast je pokazala da s njima kad se nešto dogovori, to više ne važi. Mi nismo dozvolili da to više ne važi”, poručio je.

Marković je najavio i tužbu protiv NN lica koja su ga tukla i rekao da će kao svedoka pozvati Aleksandra Vučića koji “je rekao da zna ko su ta lica.”

Valentina Reković potvrdila je da je postojao dogovor sa obezbeđenjem Predsedništva da se na protestu #1od5miliona u subotu 42 tačke ostave na ulazu u zgradu, kao i da je taj dogovor prekršen.

Reković je poručila da najava predsednika Vučića da će zgradu Predsedništva čuvati pripadnice Vojske Srbije pokazala da rodna ravnopravnost u državi ne postoji.

“Ponizio je ne samo žene u Vojsci, nego sve žene. Gde je Zorana Mihajlović da osudi takvu izjavu. One samim tim što su pripadnice Vojske Srbije imaju iste sposobnosti da stoje rame uz rame sa vojnicima”, istakla je Reković.

Organizatori protesta su opoziciju pozvali da napusti okrugle stolove o izbornim uslovima, jer ih vide kao alibi za Aleksandra Vučića, a događaji u subotu jasno pokazuju da se ovoj vlasti ne može verovati i ponovili su da će 1. septembra pozvati građane, ali i da su pozvali predstavnike opozicije na bojkot izbora koji slede na proleće 2020. godine.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.