Srbiji u poslednjih sedam godina ne postoje jednaki uslovi za sve političke aktere, jer kada za predsedničke izbore od 239 naslovnica na 147 bude Vučić, i ako nam ni treba statistika da bismo znali da je on daleko najzastupljeniji političar u medijima, čudi me hrabrost da Socijalistička partija Srbije, Vučićev koalicioni partner, izjavi da su izborni uslovi jednaki za sve.

Živimo u državi gde pred parlamentarne izbore 2016. u Dnevniku 2 na RTS-u svaki četvrti političar biva iz redova SNS-a, gde uoči predsedničkih izbora 2017. tadašnji premijer Aleksandar Vučić u trci za predsednika ponese laskavu titulu skoron osam puta zastupljenijeg u istom informativnom programu, a pre samo godinu dana na izborima u Beogradu Vučićeva minutaža u Dnevniku, tada već kao predsednika, bude 38 puta veća od prvog narednog opozicionog političara.

Kad sve ovo nabrojim, jasno je da je izjava SPS-a od pre dva dana da su izborni uslovi jednaki za sve apsolutna laž.

Da li iz želje da se dodvore Srpskoj naprednoj stranci ili iz uobrazilje da postoji demokratičnost izbornog procesa u Srbiji, SPS je svesno obmanuo javnost tvrdnjom da su izborni uslovi jednaki za sve političke partije, nastavljajući tako da spinuju kako su bivše vlasti, čiji je, podsetiću deo, bio i SPS, “krive za izborne zakone, donete u njihove vreme”.

Tvrdnjom da izborni uslovi nisu menjani već čitavu deceniju, SPS je pokušao da u sličnom maniru umanji važnost preporuka Stručnog tima ispred protesta #1od5miliona, u kojima se uopšte i ne traži promena izbornog zakonodavstva, već da su 42 preporuke minimum za ostvarivanje uslova za fer i poštene izbore, a što potpisnici Sporazuma sa narodom zagovaraju.

Zakoni koji regulišu izbore postoje, ali se ne poštuju i režim sve radi ne bi li institucije obesmislio i podredio sebi, a naročito i toku izborne trke.

Srbija, kako to SPS tvrdi, nije do sada sprovela čitav niz izbornih ciklusa bez ikakvih primedbi, već su o nepravilnostima na samim izborima, a i u toku izborne kampanje, mnoge organizacije poput CRTE, Cesida, Birodi-a, Novosadske novinarske su l škole i Transparentnosti Srbije, iznosile svoja istraživanja gde su navodili da je ogromna zloupotreba javnih resursa za političku promociju, kad i medijska nezastupljenost opoziciie.

Na primeru poslednjih izbora u Lučanima, upravo je CRTA svedočila tome da džipovi bez tablica i zastrašivanja na dan izbora nisu mit i da su i te kako prisutni.

Zato ponavaljam da nikakva “jadikovka”, koju SPS navodi, nije kada okupljeni oko 42 preporuke Stručnog tima insistiraju da se izborni uslovi dovedu na nivo prihvatljivih za sve.

Evidentno je da, počevši od zastupljenosti u medijima, preko zloupotrebe javnih resursa i kontrole nezavisnih institucija koje bi inače bile brana od nefer i neslobodnih izbora, Srbija nije slobodna zemlja i u njoj se vrednosti demokratije baštine samo na papiru.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.