Protest #1od5miliona održan je sinoć u Novom Sadu, a okupljenim građanima obratili su se narodna poslanica Marinika Tepić, advokat Vladimir Gajić, narodna poslanica Marija Janjušević i odbornica u Vršcu Dragana Rakić.

Protest su otvorili student Pravnog fakulteta Brajan Brković i student Fakulteta političkih nauka Stefan Simić.

Tepić je pozvala okupljane građane da istraju u svojoj borbi za smenu režima.

Ona je podsetila na to da su građani svojim protestima prisilili taj režim na smenu predsednika opštine Brus Milutina Jeličića i Grocke Dragoljuba Simonovića, a Vučića da se “sakrije u mišju rupu”.

Ona je naglasila da su u međuvremenu učesnici protesta jasno formulisali svoje zahteve koji se odnose na uslove pod kojim su mogući slobodni i pošteni izbori i dodala da su iza tih zahteva stale i opozicija i građanske organizacije i “svi kojima u ovoj zemlji nije dobro”.

“Čekamo odgovor vlasti i nastavljamo proteste.

Šta god vam neko govorio, kakve god utiske imao i kakve god slutnje bile, treba da znate da mi na izbore nećemo izaći ako ne budu slobodni i pošteni.

To vam obećavam,” poručila je Tepić.

Prema oceni advokata Gajića, najvažnije što su pokazali protesti jeste to što je “nedvosmisleno iskazana želja da se promeni sistem”.

On smatra da promena sistema nije moguća ako se ne zabrani rad Srpske napredne stranke, Srpske radikalne stranke i Socijaliaticke partije Srbije, te ne demontira postojeća služba državne bezbednosti.

“Po postojećem zakonodavstvu, Ustavni sud  može zabraniti rad političkih organizacija ukoliko one krše ljudska prava i ugrožavaju teritorijalni integritet zemlje, a sve tri pomenute partije to upravo i rade.”, kazao je Gajić.

Rakić je na početku svog obraćanja okupljenim na Pozorišnom trgu rekla da govori kao odbornica u Skupštini grada Vršca i kao majka koja želi da njeno dete, zajedno sa svom ostalom decom, ima srećno i bezbrižno detinjstvo.

Ona je rekla da su protesti i pred domaćom i pred međunarodnom javnošću “ogolli diktaturu u kojoj živimo” i toliko snažno uzdrmali vlast da vođa režima Alelsandar Vučić sada panično pokušava da izazove razdor unutar opozicije, ali i između stranački neopredeljenih građana i opozicije.

Studenti Brajan Brković i Stefan Simić obavestili su prisutne o napadu na dvojicu mladića iz organizacije “Krov nad glavom”.

Studente Marka Đelevića i Mihajla Nikolića je u petak uveče, nedaleko od Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, napala grupa za sad neidentifikovanih ljudi koji su dvojici mladića zadali brojne udarce bejzbol palicom i tzv. “bokserom” i naneli im više povreda po glavi i telu.

Veruje se da su napadači pripadnici organizacije Srpska desnica, koja je integralni deo gradske vlasti u Novom Sadu.

Učesnici protesta #1od5miliona su posle skupa na Pozorišnom trgu krenuli u šetnju centrom grada, koja se završila na mestu sa kojeg je i započela.

Kao što je najavljeno, zajedno sa građanima Novog Sada sinoć su u protestnoj koloni bile i članice socijaldemokratskih partija iz Evrope koje su formirale žensku mrežu u okviru Socijalističke internacionale i Partije evropskih socijalista.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.