Građanski protesti #1od5miliona u Novom Sadu nastavljeni su večeras svojevrsnom sednicom “otvorenog parlamenta” u kojem su organizatori protesta razgovarali sa građanima o formi i metodama narednih protestnih skupova u Novom Sadu, ali i u čitavoj Srbiji.

Podizanjem letaka sa zelenom bojom više stotina okupljenih građana je jednoglasno prihvatilo predlog da se protesti nastave svakog petka od 19 časova, na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta.

Ponovo su istaknuti zahtevi protesta građana Novog Sada koji su večeras po četrnaesti put pozvali na smenu gradske, pokrajinske i državne vlasti, te zatražili raspisivanje slobodnih i poštenih izbora.

Jedan od organizatora protesta #1od5miliona u Novom Sadu Branimir Grubački – Guta najavio je da će protesti biti nastavljeni do ispunjenja ciljeva zbog kojih su pokrenuti, te pozvao građane da svojim predlozima i idejama sami uobliče formu i metode tih protesta.

On je naglasio da se gotovo svakodnevno mogu naći novi razlozi za proteste i poručio da će protestni skupovi u Novom Sadu do kraja sačuvati svoj građanski karakter.

“Lično bih voleo da se nastave i šetnje koje smo imali na prvih 12 protesta i ako vi to budete želeli, tih šetnji će biti i dalje. Sve i da nisam uključen u organizaciju i pripremu protesta, ja bih svakako bio jedan od onih koji šetaju i protestuju,” rekao je Grubački. 

Profesor doktor Janko Veselinović je u ime Saveza za Srbiju govorio o “Slobodnoj zoni” koja će sutra biti proglašena na protestu u Beogradu.

Okupljeni građani Novog Sada su pitali na šta se odnosi taj pojam i šta će biti sadržaj te “slobodne zone”, na šta je Veselinović odgovorio da je reč o prostoru u kojem će se govoriti i misliti slobodno, bez cenzure, pritisaka i nametanja stavova. “Ta “Slobodna zona” u fizičkom smislu će biti proglašena na prostoru u blizini zgrade Predsedništva Srbije.

Tako će nas Aleksandar Vučić imati na oku, ali ćemo imati i mi njega. Očekujem da se “slobodne zone” u dogledno vreme otvore i u drugim mestima, po ovom modelu iz Beograda ili na neki drugi, originalan, način, a verujem da ćemo ubrzo imeti “slobodnu zonu” i u Novom Sadu,” naglasio je Veselinović.

Student Brajan Brković je najavio da će “otvoreni parlament” novosadskog protesta nastaviti da radi na Internetu.

Prema njegovim rečima, nalozi na društvenim mrežama koje koristi #1od5miliona Novi Sad postaće mesto za debatu i razmenu mišljenja svih koji učestvuju u protestima i žele da protesti uspeju.

Brković je poručio da su protesti građanski i da zavise samo od građana koji u njima učestvuju.

Kako je saopšteno, nov protestni skup u Novom Sadu već je zakazan i prijavljen policiji za naredni petak, 10. maja, u 19 časova na Pozorišnom trgu.

#1od5miliona Novi Sad je i na taj način želeo da pokaže svoju odlučnost i privrženost idejama i ciljevima protesta koji traje već pet meseci širom zemlje.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.