43. protest #1od5miliona održan je večeras u Beogradu na kome su građani čestitali studentima na pobedi u blokadi Rektorata, a organizatori protesta oblepili “Huawei” kameru koja prepoznaje lica.


43. protest #1od5miliona u Beogradu, počeo je i završio se na Platou ispred Filozofskog fakulteta gde su se građanima obratili organizatori protesta #1od5miliona i studenti iz blokade Rektorata Mila Jovanović, Moma Kovačevič, Srđan Marković zajedno sa glumcem Raletom Milenkovićem.

Na samom početku protesta obratili su se Mila Jovanović i Rale Milenković.

Studentkinja Mila Jovanović pozdravila je sve okupljene građane kao i sve one koji su studente obilazili svaki dan dok su bili u blokadi Rektorata i podržavali ih.

“Prošle subote, na istom mestu, dala sam vam jedno obećanje u ime svih studenata koji su blokirali Rektorat. Rekla sam vam položićemo i ovaj ispit. Sada sam došla ovde da vam sa ponosom kažem: POLOŽILI SMO GA.”, rekla je ona.

Jovanović je naglasila da su studenti pokazali da je Univerzitet u Beogradu jedina slobodna institucija, koja je pokazala autonomiju i integritet.

“Ovo je prva pobeda koji su odneli građani Srbije za više od 7 godina. Ovo su izvojevali studenti. Oni su svojom hrabrošću, borbenošću, istrajnošću i nepokolebljivošću uspeli da sačuvaju ugled institucije čiji su deo bili  Desanka Maksimović, Milutin Milanković, Jovan Cvijić, Mika Alas, Josif Pančić i mnogi drugi velikani”. Naglasila je ona.

Ona je istakla da su blokadom rešena mnoga važna studentska pitanja, Rektorat je prihvatio odgovornost za 5 godina nerešavanja problema ali je kao najvažnije istakla to da se rektorka UB Ivanka Popović ogradila od vlasti i da su građani dobili 4. novembar kao konačan datum za odlučivanje o plagijatu doktorata ministra finansija Siniše Malog.

“Plagijat ne sme da prođe, a to moraju da znaju i predsednik i premijerka i svi ostali funkcioneri Srpske napredne stranke koji su se svih ovih dana oglašavali po ovom pitanju iako ništa nisu bili pitani.”, rekla je Jovanović i dodala da su takvim ponašanjem pokazali da su svi pritisci realni.

Ona dodaje da su ovim činom svi funkcioneri SNS-a dokazali da su svi “batinaši, marsovci, plaćenici” koji organizuju proteste 10 meseci zapravo samo mladi ljudi koji ne žele da žive u ovakvoj zemlji.

“Ako je potrebno da blokiramo svaku instituciju u ovoj zemlji od pritisaka SNS-a nama nije nikakav problem! Počeli smo od Univerziteta, zato što nam je obrazovanje na prvom mestu, ali ovo je tek početak. Oslobodićemo celu zemlju!”, zaključila je Jovanović.

Milenković je građanima pročitao proglas napisan zbog terora “nekompetentne većine” koji trpe svi građani Beograda.

On navodi da su građani prećutali mnoga “nedela” kao što su: Gondola, Fontana na slaviji, rekonstrukcija Trga, poplave na ulicama koje nastaju običnom kišom, kolaps saobraćaja i mnoge druge.

“Nakon svega što se dešava sa Trgom Republike, predlažemo da više ne ćutimo i da ovog puta progovorimo urlikom! Da ukažemo na glavne krivce i kaznimo ih.”, rekao je on i dodao da su glavni krivci: gradonačelnik Zoran Radojičić i njegov zamenik Vesić Goran i tom prilikom tražio njihovu smenu.

“Umesto da detaljnije obrazložim ovu optužnicu, pozivamo vas da odete na Trg Republike i sami se uverite šta su građani Beograda čekali 400 dana i platili 10 miliona evra”, zaključio je on.

Po završetku govora protestna kolona se uputila ka Trgu Republike sa koga su organizatori uklonili postavljene barikade i zajedno sa građanima prošli kroz Trg.

Protesta šetnja kretala se od Platoa, Ulicom Vase Čarapića, kroz Dositejevu i Siminu ulicu, preko Francuske i Ulice Cara Dušana, do Ulice Tadeuša Košćuška i Uzun Mirkove ulice, sve do zgrade Rektorata.

Kod zgrade Rektorata organizatori su trakom na kojoj piše “cenzurisano” oblepili kameru koja je postavljena, a koja služi za praćenje i prepoznavanje i identifikaciju lica.

Jedan od organizatora protesta #1od5miliona Srđan Marković objasnio je da su te kamere dogovorene sa kineskom tajnom službom još 2015. godine i to bez konsultacija sa građanima, nadležnim organima, Povereniku za informacije od javnog značaja i Zaštitnikom građana.

Marković je dodao da će posle ove akcije sve ostale kamere ovog tipa biti oblepljene.

Potom se obratio jedan od studenata iz blokade i organizator protesta #1od5miliona Moma Kovačević koji je rekao da je po ulasku u Rektorat bio skeptičan ali da je ostatak tima bio taj koji mu je vratio energiju.

“Zbog toga smo izdržali 13 dana i pokazali ovom sistemu da možda mogu da nas pokolebaju kao pojedince, ali kao ekipu ne. Kao ekipa smo nesalomivi.”, rekao je on.

Kovačević je objasnio da je rezultat blokade garancija da će pitanje plagijata Malog biti rešeno do 4. novembra i da odbrojavanje do istog svako može da prati na sajtu 1od5miliona.rs/blokada.

“Taj petak 13. kada smo ušli u Rektorat je postao baksuzan dan za SNS zato što je to dan kada smo našom istrajnošću pokazali kako jedna institucija ima svoj integritet. Sada svi zajedno proslavljamo pobedu u Rektoratu. Pobeda!”, zaključio je on.

Studenti su tada upalili baklje ispred Rektorata i uzvicima “pobeda” proglasili Rektorat kao prvu slobodnu instituciju za vreme vlasti predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Foto: Kristijan Balan

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.