Građani Novog Sada su na desetom protestu #1od5miliona na Pozorišnom trgu ponovo zatražili ostavke predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i predsednice Narodne skupštine Maje Gojković.

Novinar Srđan Škoro je pozvao okupljene i sve građane Novog Sada na veliki protestni skup 13. aprila u Beogradu, te apelovao na sve da ostanu jedinstveni  u zahtevu za smenu vlasti.

“Pustite priče “ni Kurta ni Murta”; neću da Kurta vlada dok se mi pogađamo da li će doći Murta,” poručio je Škoro.

Na jednom od do sad najposećenijih protestnih skupova u Novom Sadu, Škoro je rekao da ćemo za dva dana obeležiti dvadeset godina od početka bombardovanja naše zemlje od strane NATO-a i podsetio na to šta je ko radio u tim teškim danima.

“Dok su građani Srbije brojali mrtve i ranjene ljude u ovoj zemlji, Aleksandar Vučić je brojao kvadrate stana koji je baš tih dana uzeo od države. Oni koji su tih dana razarali ovaj lepi Novi Sada, sada pomažu Vučiću da pljačka ovu našu lepu zemlju. Vaše oranice prodaje Arapima, kao da vi ne znate da ih obrađujete,” naglasio je Škoro.

Škoro je večeras pred više hiljada građana Novog Sada ponovio da su protesti koji širom Srbije traju već više meseci istovremeno i građanski i politički te dodao kako je “protest protiv Aleksandra Vučića i svenarodni”.

Škoro je proteste uporedio sa bunom protiv dahija i pri tom ukazao na još jednu sličnost između turskih vremena i Vučićeve vladavine.

“U tursko doba su postojale bozundžije koji su išli i vikali “naš sultan je najbolji” i “naša vojska je pobedila”. To sada rade Vučićevi tabloidi.”, zaključio je on.

Glumac Milorad Kapor je večeras ponovo zatražio od vlasti da objavi istinu o atentatu na Olivera Ivanovića i drugim nerazjašnjenim ubistvima. Kapor se posebno osvrnuo na govor novosadskog gradonačelnika Miloša Vučevića, koji je u nedelju u centru Novog Sada pozvao pristalice režima da se fizički obračunaju sa političkim neistomišljenicima i poručio svom partijskom vođi i partijskim saborcima da “nikakve ostavke ne dolaze u obzir”.

“Da li to znači da je Vučević protiv iznuđenih ostavki onog Simonovića u Grockoj i Jutke u Brusu? Da li to znači da će Vučević i sebi sutra dati za pravo da pali kuće i naručuje ubistva novinara, ili da volka koleginice na radnom mestu,” zapitao se Kapor.

On je od gradonačelnika zatražio da mu objasni na koji je narod mislio kada je rekao da će “narod braniti državu” i od koga je to treba braniti. Postavio je pitanje šta bi se desilo kada bi se na istom mestu našao taj “njegov narod” i “onaj drugi narod, ali isto tako i šta bi se desilo kada bi neko od “njegovog” naroda upotrebio oružje.

Učesnici protesta su posle govora na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta krenuli u šetnju duž Bulevara Mihajla Pupina, Keja žrtava racije i ulice Maksima Gorkog. Ispred zgrade Radio televizije Vojvodine u ulici Maksima Gorkog uživo je “emitovan” Građanski dnevnik u kojem su učesnici protesta govorili o gradskoj vlasti, zloupotrebama i manipulacijama od strane režima, nedavnim hapšenjima studenata, zaštiti dece i (ne)funkcionisanju javnog prevoza u gradu, ali i presudi Radovanu Karadžiću u haškoj sudnici.

Kako je rečeno, Radio-televizija Vojvodine i Radio-televizija Srbije ne informiše građanke i građane u skladu sa principima profesije i ličnog morala. U Dnevniku je posebno ukazano na činjenicu da je prvi put u istoriji jedan gradonačelnik Novog Sada pozvao građane na politički motivisane obračune i sukobe. Miloš Vučević je iz ličnog i partijskog interesa brutalno zloupotrebio položaj i podelio građane na one koji su lojalni vlasti i one koji misle svojom glavom i obrazom.

“Građani su poslodavci i ovoj i svakoj narednoj gradskoj vlasti. I dok ne budemo zadovoljni njihovim radom, mi ćemo ih menjati,” poručeno je u programu ispred zgrade Radio-televizije Vojvodine. 

Protestu #1od5miliona u Novom Sadu i ovog petka su se pridružili novosadski studenti, koji su se okupili kod fontane ispred studentskog doma “Slobodan Bajić”, a zatim zajedno došli u centar grada. 

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.