Sedmu po redu protestnu šetnju u Kruševcu otvorila je studentkinja Milica Mihajlović poručivši da je petak dan slobode u Kruševcu kada se sjati sve hrabro i odvažno da glasno kaže : “Kruševac nije uz Vučiča ! Kruševac je uz Kruševljane !“

Građani su se tradicionalni okupili na Trgu Glumaca(Trg mladih) u 18h, a Milica je još jednom podsetila na zahteve protesta a to su ostavka direktora Toplane, Dragana Azdejkovića , zatim ostavka gradonačelnice Jasmine Palurović, kao i ostavka svih gradskih većnika i nadzornog odbora Toplane, i na kraju i ostavka Aleksandra Vučića

Okupljenim građanima se najpre obratio Vladan Savković iz Lokalnog fronta u Kraljevu, učesnik nedavnog Ibarskog marša. On je istakao da imamo posla sa ljudima koji su ukrali državu, koji su zloupotrebili bolesnu decu, koji misle da mogu da ubiju ljude na pešačkom prelazu ili na naplatnoj rampi i da ne odgovaraju zbog toga. „ „Mi smo ti koji treba da popravimo ovu državu. Zapamtite to. Nema nikog drugog. Ostanite uspravni“.

Nakon njega, narodu se obratila i Jelena Popadić Sumić, dramaturg, Kruševljanka. Ona je napomenula da je u ovoj državi najrizičnije ne preuzeti nikakav rizik, izgraditi hram od svojih razočarenja, ponavljati da su svi isti i da smo jednostavno takav narod. Takođe je istakla značaj svakog od okupljenih građana na ovim protestima. “Ja vas molim, ako niste svesni, OSVESTITE svoj udeo u tome, svoju veličinu i svoj istorijski značaj. Zajednička nam je krajnje patriotska namera – svrgavanje diktature i uspostavljanje normalne i pravne države“.

Nakon njenog govora, nekoliko stotina građana uputilo se glavnom gradskom ulicom ka spomeniku Kosovskim junacima gde je u neposrednoj blizini, uz pomoć organizatora, simbolično izveden performans dekontaminacije tog područja zbog Vučićeve posete pre samo nekoliko dana. Takođe je performans izveden i ispred Gradske skupštine propraćen glasnim nezadovoljstvom, pištaljkama, trubama i bukom građana zbog lošeg vođenja grada.

Kao svi prethodni protesti u poslednjih par meseci u ovom gradu, i ovaj je prošao bez incidenata. Protestna šetnja završena je na fontani gde su građani pozvani da se ponovo na istom mestu i u još većem broju okupimo i narednog petka.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.