U prethodnih pet dana na radnim mestima dogodila su se četiri smrtna slučaja i tri povrede radnika, a samo u protekloj 2018. godini poginulo je 53 ljudi, dok je njih 788 zadobilo teže povrede.

Zbog povreda na radu, u poslednje tri godine, život je izgubilo ukupno 134 lica, a više od 2000 njih je teže povređeno.

Ipak, ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranu Đorđeviću to nije zasmetalo kada je u sredu izjavio da je Srbija u 2019. godini pokazala veliki napredak u razumevanju prava radnika i obezbeđivanju njihove bezbednosti i zdravlja na radu.

Povrh svega toga, ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja tek juče obaveštava javnost o onome što je već svima poznato – neki ljudi su na radnom mestu izgubili život.

Kada nadležno ministarstvo, tek nakon učestalih pogibija, izrazi brigu o radu na visokim temperaturama i sugerišu mere koje poslodavci treba da primenjuju kada je reč o uslovima rada, verujemo da je u Vladi Republike Srbije upaljen crveni alarm.

U istoj Vladi koja je 2019. godinu proglasila za godinu bezbednosti i zdravlja na radu, pa je pravo pitanje – šta je država preduzela po pitanju zaštite lica na radnom mestu?

Možda da pošalje ministra za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zorana Đorđevića o trošku građana Republike Srbije na Maldive?

Ipak, od preporuke koje ministarstvo daje, kao i “obaveze poslodavca da zaposlenom obezbedi sve preventivne mere bezbednosti i zdravlja na radu”, nije se dalje otišlo.

Umesto oštrog sankcionisanja onih koji ne poštuju propisane uslove zaštite na radu, a zbog čega često dolazi do fatalnih ishoda, ministarstvo nalaže obavezno korišćenje zaštitnog šlema, kao i opasača za sprečavanje pada sa visine (valjda duboko verujući da će ih se poslodavci tek tako pridržavati).

U 2018-oj godini poginuo je N.T. kada se na njega obrušio zid od sedam tona na gradilištu u Kneza Miloša na mestu nekadašnje američke ambasade.

Strahovit je primer pogibije sa gradilišta u industrijskoj zoni Ečka gde je poginuo 69 godina star R. P. kada je pao sa skele.

Pored njega, život su izgubili i 63 godine star M. M. koji je poginuo kada je propao kroz pod skele na gradilištu u Bulevaru Vojvode Bojovića u Beogradu, V. S. star 50 godina koji je radeći za firmu “Uniplast” iz Preljine smrtno stradao tokom rada na presi i S. V. star 35 godina koji je stradao od strujnog udara u krugu fabrike “Pomoravlje”.

Ipak, nisu samo privatne firme poprište “stratišta” radnika.

U sredu je na gradilištu u Nišu na kojem država gradi jeftine stanove za pripadnike snaga bezbednosti, povređena trojica radnika kada je bager zakačio kasetnu bombu za koju se sumnja da je tu zaostala od NATO bombardovanja 1999. godine.

Podsećamo da su neki od uzroka za veliki broj smrtnih slučajeva i povreda na radu poslednjih godina zapošljavanje neobučenih lica koja rade “na crno”, nebezbedan rad na visini i skele koje nisu propisno montirane.

Zahtevamo od ministra Đorđevića da, kao odgovorno lice, preuzme inicijativu za odštetu svih lica koji su stradali na radu proteklih godinu dana i da nadležno ministarstvo pronađe i kazni sve odgovorne za sve učestalije nesreće na radnom mestu, jer obaveza ministarstva nije samo da daje preporuke, već da štiti radnike i stara se o tome da krivci budu pronađeni.

Foto izvor: N1

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.