Protesti #1od5miliona koji su se održavaju svakog petka u Subotici bili su tema obraćanja u Gradskoj skupštini u utorak 26. februara, kada je predsednik poslaničke grupe Srpske napredne stranke Stevan Bakić izjavio da oni evidentiraju učesnike protesta.

Izjava odbornika SNS-a Bakića izazvala je zabrinutost svih građana Subotice koji svakog petka mirno protestuju protiv aktuelne vlasti. U svom obraćanju Bakić je nedvosmisleno uputio pretnje organizatorima, ali i svim građanima koji na demokratski način izražavaju svoje nezadovoljstvo. Odbornik SNS-a navodi da oni, misleći na svoju stranku, znaju ko dolazi na proteste.  

“Pa pratimo vas! Mi znamo odakle i koliko ljudi dolazi. Koliko njih dolaze iz Sente, iz Topole, iz Zrenjanina, Novog Sada. Kako vas nije sramota da se pozivate na tako nešto? Koji građani Subotice? Hoćete li vi da garantujete da ništa neće da se dogodi, da neće nešto da urade u ovom gradu, ti koji dolaze sa strane? Imamo mi evidenciju dobru, nemojte da mislite da nemamo’’, naglasio je predsednik poslaničke grupe naprednjaka.

Navodeći u svojoj izjavi da se došlo do saznanja da se u Subotici planiraju neredi Bakić želi da opravdava svoju stranku koja daje sebi za pravo da, pod izgovorom zabrinutosti, preti i zastrašuje sve one koji na ovakav način izražavaju svoje nezadovoljstvo trenutnim političkim režimom. Građani Subotice su s razlogom zabrinuti zbog ovakvog ponašanja odbornika vladajuće stranke.

‘’Nameću se pitanja: ko prati građane, po kojoj osnovi i koji podaci se unose i u čiju evidenciju? Mislimo da je slobodno kretanje građana još uvek dozvoljeno u ovoj zemlji, te izražavamo zabrinutost zbog moguće zloupotrebe ličnih podataka učesnika protesta i moguću povredu zakona o zaštiti podataka o ličnosti. U obraćanju odbornika takođe se navodi da postoje saznanja da se planiraju neredi, a po poznatom ključu iz Beograda, kada trenutno vladajuća većina najavi nerede, oni se i pokušaju iscenirati. Upravo zbog ovakvih stvari smo na ulicama širom države i pozivamo vas da pokažemo hrabrost, povratimo dostojanstvo, i u još većem broju učestvujemo u mirnom iskazivanju nezadovoljstva i volje građana. Ujedinjeni protiv nasilja!’’, navodi se u saopštenju organizatora protesta #1od5miliona u Subotici.

Odbornik opozicionog “Mađarskog pokreta”Jene Maglai izrazio je zabrinutost da živimo u policijskoj državi.

“Biće ih sve više i više. Pre ili kasnije dostići će se masa koja se posle neće moći zaustaviti. Ja sam mislio da je ovo demokratska država i da je interes svih nas da svaki građanin može da iskaže svoj stav i svoje nezadovoljstvo. Očigledno je da smo još uvek u policijskoj državi, kada se prati ko izlazi i ko sve izražava svoje nazdovoljstvo“, istakao je Maglai.

Subotičani će šetati i ovog petka pod parolom  #1od5miliona i na taj način pokazati gradskim, ali i državnim vlastima da je nezadovoljstvo veće od straha.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.