Dvadeset druga subota u Beogradu protekla je večeras u znaku borbe za slobodu medija, a glumac Branislav Lečić pozdravio je direktorku televizije Kanal 9 u Novom Sadu Maju Pavlović, koja već dvadeseti dan štrajkuje glađu i spremna je “da do smrti brani slobodu medija”.

Okupljanje građana počelo je nešto pre 18 časova kod Terazijske česme, gde im se najpre obratio Lečić koji je poručio da je u ovom trenutku najpotrebnija pamet, mirnoća i sabranost.

Govoreći o Maji Pavlović Lečić je upitao kako je dočekan Svetski dan slobode medija u Srbiji, dok je Pavlović po njegovim rečima spremna da slobodu medija brani do smrti.

On je istakao da se sloboda mora na delu dokazati, a ne da se oslobođenje čeka i dodao da diktator uvek priželjkuje neslobodu, potrebni su mu klonovi, poslušnici, a umesto novinara propagandisti.

“Potrebni su dikatoru oni koji neće da ga pitaju za plan za Kosovo. Pa koji je to plan Aleksandre Vucicu?”, upitao je Lečić.

On je objasnio da su građani digli glavu i učestvuju u odlukama koje se tiču njihove egzistencije, da će se ti slobodni građani pojavljivati gde god je zakon prekršen i gde god budu ponižavali ljude.

“Pobeđujemo dostojanstveno, uspravne kičme, bez nasilja i mržnje. Koračamo iz dana u dan, meseca u mesec i ako treba iz godine u godinu!

Mi nismo pleva, mi smo seme i gde god nas posadiš – rašćemo!”, zaključio je Lečić.

Protestna kolona, na čijem se čelu vijorila zastava #1od5miliona, uputila se od Terazijske česme ka Predsedništvu, gde se okupljenima obratio doktor Marko Radulović, koji je 19. aprila, snimajući u Majdanpeku odlazak autobusa na miting Srpske napredne stranke, bio napadnut od strane zamenice predsednika opštine Majdanpek, Elvire Dude Toskić Jovanović, koja mu je otela mobilni telefon.

Radulović se kamiona zapitao da li je moguće da posle 20 godina društvo bude opet na početku i tapka u mestu.

“Slobode je nikad manje, mediji su nikad zatvoreniji, prosto čovek pomisli da kad napravi jedan korak napred, dese se tri unazad.”, kazao je Radulović i dodao da su svi krivi jer su dozvolili da talog ispliva na površinu.

On je istakao da su “najgori među” građanima dobili 5 minuta i da im je dozvoljeno da vode državu tako što su se svi ostali sklonili, govorili da politika nije za njih, da su neutralni i da su svi isti.

“Pa nisu isti! Svi koji šetaju širom Srbije nisu isti. Svi koji se ne mire sa nepravdom nisu isti. Željni slobode, željni istine nisu isti. Isti su samo oni! Jutke, Simonovići i Vesići, razni Vučići, Dačići, Palme i Šešelji.”, kazao je Radulović.

On je dodao da su “isti” oni koji kupuju i prodaju diplome, koji politiku koriste za lično bogaćenje, koji se bahate novcem građana, a politikom leče svoje komplekse i zadovoljavaju lične požude.

“Ubeđuju nas da je loše dobro, a dobro loše, nemoral moral, a neetika etika.

Nije im dosta što su nas na svaki način ponizili, hoće da nas ubede da nam tako čine uslugu.”, zaključio je Radulović poručivši da tako više neće moći.

“Mi smo uvideli svoju grešku, a naša greška ste vi!” poručeno je na kraju skupa kod Predsedništva, gde je za naredne dane najavljena “Slobodna zona” od 13 časova.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.