Sedamnaesta protestna šetnja #1od5miliona održana je večeras u Beogradu, a organizatori su pozvali na studentsku šetnju 6. aprila u 16 časova od Studentskog grada na Novom Beogradu.

Tradicionalno, građani su se okupili na platou Filozofskog fakulteta odakle su krenuli u protestnu šetnju protiv diktatorskog režima predsednika Aleksandra Vučića.

Okupljenima na Platou su se obratili profesor Čedomir Antić, jedan od najmlađih političkih zatvorenika i organizator protesta #1od5miliona Miodrag Simović i student Fakulteta političkih nauka Stefan Simić.

Građanima se najpre obratio profesor Antić koji se osvrnuo na viševekovnu borbu za slobodu i demokratiju koja traje do danas i istakao da mu je čast “biti na srpskoj agori”.

On je kazao da je velika greška i greh predsednika Aleksandra Vučića što pokušava da zavadi bratske zemlje i što pokušava da osvoji srpsku crkvu, koja je izdržala Turke, pa će izdržati i trenutnu vlast!

“Patrijarh Pavle je došao ‘91 pred studente da mu kažu svoje brige, ta crkva je tražila od Miloševića da se skloni u ime naroda. Za kraj ću ponoviti staru parolu: ni levo, ni desno, pravo! ”, zaključio je on.

Simović je ukazao da će hrabri građani da istraju duže no što će režim tući i hapsiti prevashodno mlade ljude, rekavši da se sad “Srbija umiriti ne može!”.

Zatim je govor posvetio građanima Beograda, započevši citiranjem stihova pesme “Gde je sad moj Beograd?”.

“Sad već čuvena gondola, tj. žičara gradi se sa posledicama potpunog uništenja spomenika od izuzetnog značaja.”

Zatim je pomenuo sve što je pod kulturološkom zaštitom, a vlast u ovom gradu ruši bez srama.

Ukazujući na zoru koju ovi protesti donose, govor je završio čuvenim citatom Duška Radovića: “Beogradu, dobro jutro!”.

Simić citirao je izjavu gradskog sekretara za obrazovanje i dečiju zaštitu Slavka Gaka, koji je rekao kako grad Beograd nema obavezu da deci obezbedi decu u vrtiću, a zatim se obratio zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću zapitavši zašto mrzi Beograd, kada ge prestati da vrši ekocid, kada će prestati da ruši Kalemegdan i Gardoš i ko je rušio u Savamali.

“Nama su potrebne škole, vrtići, parkovi i bolnice, a ne gondole, jarboli i fontane!”, zaključio je on.

Posle obraćanja govornika, građani su krenuli ka “TV Bastilji” zgradi javnog medijskog servisa RTS-a koji sada već tradicionalno svake subote obilaze i pozivaju na objektivno i slobodno medijsko izveštavanje, ali i ostavku direktora Dragana Bujoševića.

Ispred zgrade RTS-a i ovaj put je građanima prezentovan “Dnevnik slobodne Srbije” u kome su se obratili predsednik udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović i predsednik udruženja penzionisanih vojnih lica Jovan Tamburić.

Po završetku dnevnika, građani su se uputili u pravcu zgrade Vlade gde ih je sačekao tunel bakljade koji je osvetlio put rute i na taj način pokazao da svetlost postoji u mraku u kome živimo, a ta svetlost jesu građani koji svake subote protestuju u znak borbe za slobodu i demokratiju.

Ispred Vlade, građanima se prvo obratio organizator Miodrag Simović koji ih je pozvao na “Studentski Marš” 6. aprila koji će, u čast dana studenata krenuti od Studentskog grada na Novom Beogradu do zgrade Vlade i na taj način pokazati da su mladi budućnost zemlje i da ukoliko oni odu iz zemlje, u Srbiji neće ostati ničega vrednog.

Lečić je započeo govor citatom vojvode Živojina Mišića “Ko sme, taj i može, ko ne zna za strah, taj ide napred!”

Nastavio je naglasivši da protesti nisu borba protiv Aleksandra Vučića, već da je to borba protiv straha, ugnjetavanja i malog čoveka u svakome od nas koji pristaje na ugnjetavanje.

“Vučiću, tu si za narod ne da ga zavodiš, nego da ga vodiš, kako je govorio Zoran Đinđić.

Nama su potrebni lideri koji će da uče narod, a ne oni kojih ćemo da se plašimo.

Vlast mora da bude predstavnik svog naroda i da ga sasluša. Zato sledeće subote idemo u veliki marš!”

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.