Sedmi po redu protest #1od5miliona održan je u petak u Apatinu, a na početku protesta još jednom je poslata podrška svima onima koji su žrtve aktuelne vlasti, tačnije bahatih funkcionera koji simbolizuju tu istu vlast.

Moderator protesta Rajko Bošković, ispred UG “Bez straha” citirajući glumicu Hanu Selimović rekao je da ljudi u Srbiji danas žive potpuni sunovrat i da je potrebno da svako u svojoj zemlji i u svom gradu u kome je rođen kaže “dosta je”.

“Moj život ne pripada nijednoj vlasti, neću da budem sluga nijednom režimu da bih živeo kako dolikuje, neću da prodajem sopstveni dignitet za bolje okolnosti, neću da žmurim na obešene radnike, na mlade koji beže, na Milana Jovanovića, na Mariju Lukić, neću da žmurim na niz primera koji dokazuju da mi ovde ne živimo kao slobodni ljudi. Želim vlast koja služi narodu. A ne vlast koje se narod plaši.”, rekao je on.

Balerina Narodnog pozorišta u Beogradu Bojana Leko poručila je danas u Apatinu svima koji su nezadovoljni i očekuju da će neko drugi umesto njih menjati društvo da je to nemoguće i da ćemo pre završiti započeti posao, ako se i oni što pre uključe u građanske proteste.

“Dragi građani Apatina, šaljem vam pozdrave i podršku potpisnika grupe UmetniciZA. Nas, više od 750 umetnika i stručnih saradnika u kulturi šalje vam podršku u želji da istrajete u borbi za slobodnu, demokratsku i pravno uređenu Srbiju!”, pozdravila je ona i dodala da je danas u Apatinu jer svi mi želimo istinu, pravdu i bolju budućnost za našu decu i za generacije koje tek dolaze.

“Moramo da zaustavimo zlotvore i štetočine jer je očigledno da naše društvo sve brže tone i propada. Želim da poručim diktatoru sa ovog mesta, da ćemo ostati na trgovima širom Srbije, sve dok mu ne vidimo leđa i dok se u Srbiji ne uspostavi nezavisno sudstvo i dok ne promenimo sistem iz korena.”, završila je ona.

Prema najavama koje su stizale prethodnih nedelja, predsednik Aleksandar Vučić je danas, 15. marta trebalo da poseti Apatin, no ipak, on nije došao.

Na kraju protestne šetnje, Apatinci su doveli “lažnog Vučića” i na sarkastičan način pokazali šta bi on trebao da poruči građanima kada jednom poseti Apatin.

U “Vučićevom govoru” teme su bile klizalište koje je po direktivi vrha SNS-a iz Apatina odneto u Sivac, afera “šolje” vezana za lokalni Centar za socijalni rad, kao i činjenica da je sloboda donošenja odluka lokalne samouprave potpuno ograničena, odnosno usko je vezana sa centrima moći vladajuće stranke u drugim mestima.

Organizatori su potom pozvali na osmi protest #1od5miliona koji će biti održan u petak 22. Marta sa početkom u 18 časova.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.