34. protest #1od5miliona u Beogradu održan je u subotu, gde je uz narativ obeležavanja 7 godina vlasti Aleksandra Vučića protest obeležilo i par napada i zloupotreba od strane vlasti.

Protest #1od5miliona počeo je kod Terazijske česme odakle su se okupljenim građanima obratili Uroš Eleković i Srđan Škoro.

Eleković je napravio paralelu prošlih protesta i vremena posle petog oktobra, a potom se i osvrnuo na sadašnje probleme.

Foto: Kristijan Balan

Škoro se osvrnuo na sve nedaće koje nam je donela ova vlast.

Foto: Kristijan Balan

“Ja verujem da svako od nas ovde može da zamisli Srbiju bez Vučića, lažnih doktora i Stefanovića, zamislite kako bi ovaj grad bio lep bez Vesića i njegovih idiota, zamislite kako bi medicina napredovala bez Lončara i kako bi naša vojska napredovala bez redova Vulina”, rekao je on i naglasio da je zbog svega toga bojkot jedina opcija.

Protestna šetnja se potom uputila ka Terazijskom tunelu u kome su građani lepili nalepnice sa lažima predsednika Vučića koje su obeležile ovih 7 godina i time ponovo otvorili “Tunel laži Aleksandra Vučića”.

Studenti #1do5miliona i aktivisti su tunel prethodno pokušali da očiste kako bi se lakše zalepile nalepnice ali su pripadnici komunalne policije pokušali da im otmu kofe i četke, a potom ih i fotografisali.

Fotografije koje su pripadnici komunalne “milicije” slikali osvanule su iste večeri na web portalu Informer-a i pokazali još jednom nasilnu zloupotrebu položaja i povredu privatnosti pojedinca u korist jednog diktatorskog režima.

Kolona je potom krenula u pravcu najstarije novinarske redakcije na Balkanu – Politike, odakle se obratio jedan od organizatora protesta #1od5miliona student Miodrag Simović koji je podsetio da je Politika jedna od najstarijih redakcija na Balkanu nekada bila simbol medijske slobode dok je danas postala simbol ugnjetavanih medija.

Ispred zgrade RTS-a građani su imali prilike da zalepe nalepnice sa logoom RTS-a i natpisom SNS (Srpska napredna stranka), a obratio se i student Srđan Marković, jedan od organizatora protesta #1od5miliona.

Foto: Kristijan Balan

Marković je građane podsetio na to kako bi Radio Televizija Srbije zapravo trebala da izveštava i naglasio da ko god pristaje na rad u ovakvom sistemu jeste saučesnik istog.

“Zašto niko od napadnutih ljudi, zašto niko od novinara nije imao priliku šta da kaže, šta je sa Malim i Stefanovićem, zašto se ne priča o njihovim diplomama, čega se plašite?” upitao je on.

Foto: Kristijan Balan

Protest se završio ispred zgrade Predsedništva, a kod spomenika Ivi Andriću ogranizatori su priredili bakljadu ali i preformans u kome su odneli predsedniku Republike izborne listiće na kojoj je samo on opcija uz poruku da će izbori tako izgledati ukoliko se oni ne bojkotuju.

Ispred zgrade predsedništva govorila je jedna od organizatorki protesta i studentkinja Fakulteta političkih nauka Valentina Reković koja se osvrnula na Vučićevu ponudu da sredi biračke spiskove, nazivajući to “šargarepom”, jer je to samo jedna od tačaka koje je predložio stručni tim.

Foto: Kristijan Balan

Reković je naznačila, ukoliko se ne ispune sve tačke koje je predložio stručni tim protesta #1od5miliona, da će birački listić imati samo jednog kandidata – Aleksandra Vučića.

Ispred zgrade Predsedništva je jedan od organizatora i prethodni govornik Srđan Marković, koji je sa listićima pokušao da priđe zgradi, bio napadnut od strane pripadnika obezbeđenja.

Foto (naslovna): Nemanja Ristić

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.