Nekoliko stotina građana u Staroj Pazovi protestovalo je večeras, četvrti petak zaredom, pod parolom #1od5miliona.

Uoči šetnje, okupljenima je pročitan tekst „Srbija ubija svoje građane“, koje je zapravo pismo njihove sugrađanke Stefane Budimirović upućeno ministru Lončaru, a u kojem ona razotkriva svu naopakost zdravstvenog sistema s kojom se suočila kroz iskustvo svoje majke, obolele od tumora.

Okupljenima se obratio i novinar Srđan Škoro. Osvrnuvši se na to što je Aleksandar Vučić otkazao svoju današnju turneju u Staroj Pazovi, Škoro je građanima ispričao i zašto je potpisao „Sporazum sa narodom“, dokument koji je opozicija ponudila građanima kao plan zajedničke borbe protiv diktatorskog režima.

Nezadovoljni građani ponovili su svoje zahteve i potom ih odštampane ostavili na vratima opštinske uprave. Zatražili su smenu predsednika Skupštine opštine Stara Pazova Gorana Jevića, naprednjačkog kadra, koji je protivpravno oštetio budžet u prethodnom mandatu i pravosnažno osuđen na godinu dana uslovne kazne. Građani su zatražili i čistu pijaću vodu, kanalizaciju i objektivno izveštavanju u lokalnim medijima, kao i angažovanje većeg broja pedijatara, uz obrazloženje budžetske stavke kojom se planira rekonstrukcija osnovne škole u Belegišu, a čiji je iznos skočio 10 puta.

U toku šetnje prisutni su zastali ispred RTV Stara Pazova i ulaz izlepili nalepnicama, simbolično ukazavši na pretvaranje tog medija u partijsku televiziju. Zastali su i ispred zgrade JP Vodovod i Kanalizacija, gde su ostavili balon napunjen vodom sa česme, ukazujući na neispravnost iste.

Uz povike „Vučiću, lopove“ i „Joviću, lopove“, građani su protestnu šetnju završili mirno i bez incidenata, ali ipak sa osećajem neprijatnosti jer je policija fotografisala gotovo svakog učesnika protesta. Uprkos tome, odlučni su da ne podlegnu pritiscima, te zakazali skup i za naredni petak.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.