Protest #1od5miliona održan je večeras, 15. juna sa početkom u 19 časova u Beogradu, a građani su ovog puta šetali rutom do zgrade Rektorata kako bi podsetili nadležne da neće ćutati po pitanju lažnih diploma i plagiranih doktorata kao ni o nasilju koju ova vlast vrši nad svim građanima koji drugačije misle i govore.

Okupljenim građanima kod Terazijske česme obratili su se prebijen student i jedan od organizatora protesta u Novom Sadu Dejan Bagarić, vanredni profesor Univerziteta u Novom Sadu Uroš Nedeljković i glumac Branislav Lečić, a na kraju protestne šetnje, kod zgrade Rektorata građanima je govorio student Fakulteta organizacionih nauka Moma Kovačević.

Bagarić, koji je pretučen nakon prethodnog protesta #1od5miliona u Novom Sadu, kazao je da je solidarnost ono što ovom društvu nedostaje i da se nasilje dešava godinama nad medijima, nad slobodom i nad intaligencijom građana. „Danas je u Srbiji postalo opasno misliti drugačije misliti slobodno.

Svako drugo slobodno i drugačije mišljenje kao i svaka solidarnost u ovoj državi smeta“, kazao je Bagarić i dodao da Srbiju moramo vratiti građanima jer će u suprotnom pasoši služiti da odemo odavde, a ne da odemo na letovanje.

Nedeljković je kao profesor u Novom Sadu osudio prebijanje svih studenata i dodao da je „gola istina izašla u javnost i da ona traži svoje odelo“, zato je tuku i zapitao se da li će društvo dozvoliti da batinaši tuku studente.

„Nije li već dosta Čukur česmi u Srbiji? Ljudi viču car je go, ali u stvari nije, on nosi to odelo istine“, istakao je Nedeljković i dodao da ukoliko nas je više koji želimo da krećemo prema cilju, bol koji svako od nas trpi biće manji.

Lečić je sa česme poručio da niko ne može da prekine proteste jer su oni inicirani zbog prava, istine i slobode mišljenja i dodao da moramo da istrajemo i budemo uporni. „Ako vi građani odlučite da svake subote budemo ovde ja ću biti sa vama.

Jer mi smo savest naše nacije i naša energija će napraviti skup koji će Vučića oterati u prošlost“, zaključio je Lečić.

Kovačević je ispred Rektorata kazao da je student FON-a i da šta god da se desi sa aferom doktorata bi i dalje upisao isti fakultet, ali da on neće ćutati.

„Dužnost svakog studenta koji ima integritet je da reaguje i da iskaže svoje neslaganje u situacijama kada instiitucije ne urade svoj posao“, istakao je Kovačević i dodao da je juče, u petak 14. juna u Rektoratu zasedao odbor za profesionalnu etiku i razmatrao žalbe na doktorat, ali da nisu doneli odluku.

Protestna kolona se od Terazijske česme kretala kroz Prizrensku ulicu, Brankovu, Pop – Lukinu, Parisku ulicu sve do zgrade Rektorata.

U koloni su se čule parole „uhapsi nas danas Nebojša“, „kupi nam diplomu Siniša“, „Vučiću lopove“ i „gotov je“. Naredno okupljanje je najavljeno za iduću subotu u 19 časova.

Foto (naslovna): Nemanja Ristić

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.