U Vršcu je po veoma hladnom i kišovitom vremenu održan peti po redu protest #1od5miliona na kome se okupilo oko 200 ljudi.

Organizatorka protesta Danijela Marić je podsetila prisutne da je ove nedelje Vučić građane koji protestuju nazvao „društvenim talogom“ što je nova uvreda pored već uobičajenih epiteta: ološ, neradnici, narkomani i izdajnici.

„Ipak, utisak nedelje je Vučićeva poseta bolesnom dečaku u vreme epidemije gripa, koji sene poštujući osnovne procedure o zaštiti takvih pacijenata neodgovorno i bahato u cilju lične promocije fotografisao sa bolesnim detetom. I ko je sad tu društveni talog?“, zapitala se Danijela Marić.

Ona se zatim osvrnula na nedavnu Vučićevu posetu Vršcu i prokomentarisala:

„Care, ne treba nama brzi put do Rumunije. Nama lift u bolnici ne radi već mesecima, operacije na hirurgiji su otakazane do daljnjeg, jer nema anestezije i osnovnih lekova. Ovde je dogorelo!“

Demonstrantima su se potom obratila dva profesora muzike koji predaju u Muzičkoj školi Josif Marinković u Vršcu. Milan Šumenković je istakao da se danas svaki profesor u Srbiji pita koliko će dece otići iz ove zemlje.

„Mladi ne vide nadu i perspektivu i zato odlaze. Mi profesori se pitamo da li je naš posaopostao besmislen, jer uskoro nećemo imati kome da predajemo“, rekao je Milan Šumenković. On je govorio i o promeni sistema, naglašavajući da prvo moraju da se obezbede fer i pošteni izbori.

„Mi imamo neuređene biračke spiskove, tako da imamo neverovatnu situaciju da imamo 1,7 miliona mrtvih ljudi sa pravom glasa. Sva odgovorna lica će morati da odgovaraju zbog ovoga“, naglasio je Šumenković. Anica Arsić, takođe profesorka u Muzičkoj školi, osvrnula se na turbulentan politički život u Srbiji:

„Moja majka je na protestima od 1968, dakle punih 50 godina. Da li je to normalno? Nikada se u Srbiji nije lako živelo, ali ova današnja vlast je postala neizdrživa. Ne znam ko će u budućnosti doći na vlast, ali sam sigurna da ovi moraju da odu!“

S obzirom na to da niko od lokalnih medija ne izveštava o protestima koji se već pet nedelja održavaju u ovom gradu, organizatori su na vratima Gradske kuće i dopisništva RTS-a zalepili trake sa porukom „Počelo je!“ i fotografije sa prethodnih protesta.

Naredni protest je zakazan za sledeći petak, a govornici će biti Marko Vidojković i Nenad Kulačin.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.