Večeras je u Šapcu na platou ispred Stare robne kuće održan šesnaesti protest #1od5miliona, a parola večerašnjeg protestnog okupljanja bila je „Dijalog umesto nasilja“.

Organizatori protesta su na početku okupljanja poručili da je Šabac najveća slobodna zona u Srbiji i da je to razlog zbog kojeg od večeras imamo novi koncept protestnih okupljanja. On podrazumeva dijalog građana sa organizatorima protesta i čelnicima grada.

Umesto bine i izabranih govornika, postavljen je otvoreni mikrofon, gde su svi bili govornici. Za mikrofonom se smenilo desetak građana, čiji su govori propraćeni aplauzima.

Poruke sa večerašnjeg protesta su da u ovoj državi definitivno nešto treba da se menja, da smo svedoci toga da mala deca odlaze u inostranstvo sa roditeljima koji ovde nemaju perspektivu za zaposlenje i ostvarivanje finansijske stabilnosti. Neki od okupljenih građana upoređivali su situaciju sa devedesetim godinama i tom prilikom zaključili da je Srpska napredna stranka vratila državu u prošlost i da jedino nedostaje Slobodan Milošević.

Aleksandar Mijailović, jedan od organizatora protesta, istakao je važnost dijaloga, i to ne samo dijaloga koji ćemo na protestu voditi međusobno, nego i dijaloga sa ljudima koji podržavaju trenutni režim. Bez međusobnog razumevanja ne možemo promeniti sistem.

Naredno protesno okupljanje u Šapcu zakazano je za 17. maj u 19 časova.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.