U Vršcu je u petak održano protesno okupljanje #1od5miliona, a ovo je treća vezana nedelja kako se Vrščani okupljaju po promenjenom konceptu okupljanja.

Promenjeni koncept okupljanja podrazumeva dogovor koji su postigli organizatori sa građanima da se protesti organizuju kao interaktivna sesija, pa je prema toj odluci otpočela serija tribina sa aktuelnim sadržajima. Ovog petka, 10. maja tribinu pod naslovom „Zašto su nam potrebni slobodni mediji“ vodili su Nedim Sejdinović i Duško Medić, novinari iz Novog Sada i Milenko Gvozdić, novinar iz Vršca.

Učesnici tribine eksplicitno su naznačili da mediji u Srbiji spadaju među najgore u Evropi, a kao razlog teškog medijskog mraka između ostalog navedena je i privatizacija medija, nakon koje su vlasnici glasila postali ljudi koji su bili u vrhu vlasti ili su u prošlosti blisko sarađivali sa njima.

Građane koji su prisustvovali na tribini uglavnom je zanimalo kako može da se prevaziđe ovakvo stanje u medijima, i koji su to načini da zajedno dođemo do normalnijeg stanja u medijima nego što je to danas slučaj.

Sejdinović, Medić i Gvozdić su se zajedno sa okupljenim građanima složili da je potrebno uspostaviti funkcionalnost Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i ostalih kontrolnih tela kao i omogućiti sprovođenje zakona koji postoje, ali se ne poštuju uz nezaobilaznu promenu sistema da bi prevazišli trenutnu situaciju u medijima.
Naredna tribina u Vršcu zakazana je za 17. maj.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.